Fehérje porok - Proteinek

A fehérjéknek (proteinek) nevezzük azokat a nitrogéntartalmú vegyületeket, amelyek aminosavakból épülnek fel.

Az emberi szervezetben található összes fehérje mintegy húsz különböző aminosav kombinációjából áll. Ezek között vannak olyanok, amelyeket a szervezet sejtjei képesek előállítani, illetve olyanok, amelyeket a táplálékkal készen kell felvenni, mert a szervezet nem képes szintetizálni őket. Ez utóbbiak az ún. esszenciális aminosavak (fenilalanin, valin, triptofán, treonin, lizin, leucin, izoleucin és metionin).

 

A fehérjék élettani hatása

 

•    Testépítő anyagként biztosítják a növekedést, és a fejlődést (pl. izomnövelés)
•    Az enzimek és hormonok szintéziséért felelősek
•    Immunfehérjékként lehetővé teszik a szervezet megfelelő védekezését a fertőzések, illetve sérülések ellen
•    Struktúrfehérjeként a sejt alakjáért is felelősek, az ide tartozó kollagén és elasztin biztosítja a bőr rugalmasságát
•    Szállítófehérjeként a sejten belüli transzportfolyamatokat biztosítják, mint például a hemoglobin és a mioglobin, az oxigén- és széndioxid szállítás
•    Fontos szerepet játszanak a sav-bázis egyensúly megtartásában anionként
•    Nitrogént szolgáltatnak a szervezetben lejátszódó nitrogénigényes folyamatokhoz

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455