Vadárvácskafű
A vadárvácskafű tea értisztító, nyálkaoldó, enyhe vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású.
Leírás
Vadárvácskafű
Viola tricolor
A háromszínű árvácska avagy vadárvácska az ibolyafélék családjába sorolt ibolya (Viola) nemzetségbe tartozik.
Népies nevei: árvácska, császárszakáll, papszakáll, császárvirág, macskaszem stb. Háromszínű virága miatt szentháromságfűnek is nevezik.
Egész Európában (hazánkban főleg a sík- és dombvidékeken) termő gyógynövény. Ugarokon, parlagokon, mezőkön, erdővágásokban találhatjuk.
Flavonoidokat (violaxantin = rutin, violantin, szkoparin, vitexin, szaponaretin, orientin), triterpénvázas szaponint, antociánglikozidát, szalicilsav metilésztereket, nyálkát, cseranyagot, karotinoidát, ásványi sókat tartalmaz.
Betakarítás után árnyékban szárítják, majd forrázással nyerik ki belőle a drogot. 6 kg nyers árvácskából 1 kg szárítmány készíthető.
A vadárvácskafű tea több teakeverék alkotóeleme, főként reuma és köszvény ellen alkalmazzák. A növény és teájának fogyasztása is veszélytelen.
Külsőleg bedörzsölve vagy borogatásként ekcéma kezelésére használják.
Vadárvácska tea
A vadárvácskából forrázattal készítjük el a teát. Egy kávéskanál vadárvácskafüvet adjunk egy csésze forrásban lévő vízhez.