Tárnicsgyökér

A tárnicsgyökér gyomornedv-elválasztást fokozó, étvágygerjesztő hatása közismert,  jó emésztésjavító és epehajtó. Étvágytalanság vagy teltségérzettel kísért emésztési panaszok gyógyításában egyaránt használják.

Leírás

Tárnicsgyökér

Gentiana pneumonanthe

Népies neve: genciángyökér.

A tárnicsgyökérzet fő hatóanyagai a szekoiridoid keserűanyagok (legfontosabb a genciopikrin, az amarogentin), de tartalmaz még illóolajat, cukrokat (szacharózt) is.

A keserűanyag-drogok és készítmények indikációs területei: az étvágytalanság, a gyomorsavhiány és az azzal járó gyomorhurut, továbbá az anorexia.

A tárnicsgyökérből készült gyógyteának májvédő hatást tulajdonítanak.

A tárnicsgyökeret legtöbbször más növényi drogokkal kombinálva alkalmazzák, célszerű a főétkezések előtt 20-30 perccel édesítés nélkül fogyasztani.

Tárnicsgyökér tea

Forrázzunk le 2-3 dl forró vízzel fél teáskanálnyi szárított és összezúzott tárnicsgyökeret, hagyjuk állni 5-6 percig, majd szűrjük le. Íze keserű, étkezés előtt fogyasztandó. Fokozza az epe és az emésztőnedvek termelődését. Főétkezések előtt ajánlott egy csésze tea elfogyasztása.

Tárnicsgyökér tinktúra

60 gramm összevágott tárnicsgyökeret hagyjunk állni 50 ml 60%-os alkoholban 6-8 napon át, majd szűrjük le.
Egy evőkanálnyi tárnicsgyökér tinktúrát elegyítsünk 1,5 dl vízben. Étvágytalanság és emésztési problémák esetén ajánlott.

Figyelem!

Alkalmazása gyomor- és nyombélfekély esetén nem javasolt.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455