Stevia levél

A stevia fogyasztása jó hatású a cukoranyagcserére és az emésztésre. 

 

Leírás

Stevia levél

Steaviae folium

A Stevia természetes édesítőszer (sztívia, sztevia, jázminpakóca) a cukornál sokkal édesebb, teljesen ártalmatlan null kalóriás édesítőszer.

Japánban pl. betiltották a mesterséges édesítőszereket és a legnagyobb cukormentes üdítő és rágógumi márkák kizárólag a steviától édesek. Kockázatmentesen használható édességek, sütemények vagy kávé készítésekor – mert túladagolva sem veszélyes. Mivel Japánban rengeteg kutatást végeztek a steviával, tudjuk, hogy édességén kívül sok egyéb jó hatással is rendelkezik.

Steviáról röviden

A Stevia növényt évszázadok óta ismerik és használják dél-amerikai őslakosok ételek édesítésre, gyógyításra, a köztudatban azonban csak néhány évtizede van jelen. Az édesítőszert a jázminpakóca leveléből (Stevia Rebaudiana Bertoni, a krizantémfélék családjába tartozik) állítják elő, amely Paraguayban és Brazíliában őshonos, de Magyarországon is termeszthető. Az édes ízért felelős összetevőt 1931-ben izolálta két kémikus Franciaországban. A kinyert finom kristályos fehér por a stevioside nevet kapta. A sztívia alapú édesítőszerek a növény leveleiből kivont steviol glikozidokat legalább 95%-os koncentrációban tartalmazzák. A tisztított sztívia kivonat már számos országban engedélyezett, többek között az USA-ban, Ausztráliában, Japánban, Kínában, Svájcban, és Új-Zélandon. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2010 áprilisában biztonságosnak ítélte, 2011 decembere óta pedig az EU teljes területén engedélyezett a nagy tisztaságú sztívialevél kivonat édesítésre történő alkalmazása.

A Stevia 200-300-szor édesebb, mint a nádcukor. Az EFSA rendelete szerint a megengedhető napi beviteli (ADI) érték 4 mg/ttkg. A WHO (Egészségügyi Világszervezet), az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) és az EFSA több száz állati és humán tanulmány és kutatás alapján egyöntetűen megállapították, hogy biztonságosan fogyasztható mindenki számára, így a felnőtteken kívül a kismamák, a gyermekek, az idősek és a cukorbetegek részére is ajánlható.

Stevia tea

Teaként egy mokkáskanálnyit forrázzunk le 2-3 dl vízzel 10 percre és citrommal vagy anélkül napjában több csészényit is fogyaszthatunk belőle.

Stevia – édesítőszernek elkészítve

Forrázzunk le annyi evőkanál stevia levelet, ahány dl vizet fogunk használni. Tíz percig letakarva hagyjuk ázni és utána szűrjük le. Ez az esszencia hűtőben is eláll, és sütéshez, főzéshez, kávéba, teába mindenki a saját szája íze szerint adagolhatja cukor helyett.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455