Porcsinfű

A porcsinfű (madárkeserűfű) epehajtó, vizelethajtó, lázcsillapító, sebgyógyító és vérzéscsillapító hatásokkal rendelkezik. Teája bélhurutnál, bélférgek ellen hatékonyan alkalmazható.

Leírás

Porcsinfű

Polygonum aviculare L.

Népies nevei: madárkeserűfű, porcsin keserűfű, disznópázsit, nagy porc, porcsfű, porcogópázsit, csíkszár, térdkötőfű, tetemadó, tetemtoldófű, rézaltató porcsin.

Vékony, fonálszerű szára többnyire lecsepült. Ágai csúcsukig levelesek, levelei keskenyek, szélükön érdesek és legalább is hosszabbak a cafatos kürtöknél, amelyek kétfelé hasadtak. A leple zöld, szélén bíbor, vagy fehér, a termést nem zárja be. Terem művelt talajon, utak szélén, az egész országban.

A madarak elsősorban apró magjait fogyasztják, innen ered a növény “madár” jelzője.

Kivonata nagy mennyiségben tartalmaz cserzőanyagokat, ásványi anyagokat (szilikátok), szerves savakat (beleértve az aszkorbinsavat is), nedveket, illóolajokat, flavonglikozidokat (avikularin), szénhidrátokat, karotint, E-vitamint, szaponinokat.

Belső alkalmazása – méregtelenítő kúrák alkotórészeként – a vér tisztítására, májbetegségek, vesebajok, húgyhólyag problémák kezelésére (húgyköveket bontja), reuma és köszvény gyógyítására ajánlott. A madárkeserűfű éppen ezen tulajdonságai miatt a vesegyógyító keverékekben gyakran szerepel az erdei aranyvesszőfű, a zsurló és a kisvirágú füzike mellett.

A cserzőanyagok összehúzó hatása segítséget nyújt gyomorhurutban, bélhurutban és hasmenésben. Csillapítja a legkülönfélébb eredetű vérzéseket (fekélyek, erős menstruáció, szülés, vetélés stb.).

Gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatása miatt kiválóan alkalmazható nőgyógyászati gyulladások, heveny vagy idült légúti gyulladások, valamint asztma kezelésében.

Segíti a hurutoldást, a váladék felköhögését, és azon kevés gyógynövények közé tartozik, amelyek emelik a vérnyomást.

Prosztatamegnagyobbodásra, illetve prosztatagyulladásra is ajánlott.

Porcsinfű tea

A porcsinfűből forrázattal készítünk teát.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455