Orvosi zsálya

Az orvosi zsálya húgyutak fertőtlenítésére, bélhurutra, felfúvódás, görcsök, mirigybántalmak, végtagreszketés, májműködéssel összefüggő betegségek esetén ajánlott. A zsálya tea izzadáscsökkentő ill. verejtékképződést szabályozó hatású is.

Leírás

Orvosi zsálya

Salvia officinalis

Népies neve: kerti zsálya.

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, Dél-Európa karsztjain tömegesen termő, hazánkban termesztett, bokros, illatos félcserje.

Rendkívül sok hatóanyagot tartalmaz: illóolajat, cserzőanyagokat (rozmaringsavat, oleánolsavat), diterpéneket (karnozolt), flavonoidokat (szalvigenint, luteolint).

Az illóolaja tartalmaz tujont, kámfort, borneolt, eukaliptolt, linaloolt.

A zsálya leveleit használják gyógyászati célra. A leveleket száraktól lefosztva júniustól júliusig kell gyűjteni, napos időben.
Számtalan hatóanyagának köszönhetően rendkívül széles körben, a legkülönbözőbb bántalmakra alkalmazható.

A zsálya gyulladás- és izzadáscsökkentő hatással rendelkezik. Ismeretes a verejtékképződést szabályozó hatása is.

Ajánlják fogínygyulladás, száj- és garatnyálkahártya-gyulladás ellen öblögető szerként. Légzőszervi megbetegedésekre a zsálya az egyik legjobb gyógynövény.

A levelek rovarcsípések és kisebb duzzanatok kezelésére alkalmasak, ha a sérült felületet bedörzsöljük a levél nedvével.

Orvosi zsálya tea

Forrázzunk le egy csésze forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított vagy friss zsályalevelet, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit érdemes belőle fogyasztani. Kihűlve gargarizáló oldatként is alkalmazható. A száj-, a fogíny- és a toroknyálkahártya gyulladásának kezelésére.

Ha a tea elkészítéséhez csak 1 teáskanálnyi zsályalevelet használunk, napi háromszori, étkezések előtt történő fogyasztásával a teltségérzettel járó emésztési panaszok orvosolhatók vele.

Zsálya teás öblögető – borogatás

Torok- és gyulladásos testrészek öblögetésére, borogatására.

Zsálya fürdő

Aranyérbántalmak esetén.

Fűszer

Levesek, sültek, halak, gombás ételek ízesítőjeként használják leginkább.

Figyelem!

A napi 6 gramm zsályaadagot nem szabad túllépni. A magas tujon-tartalom miatt az illóolaj hosszan tartó használata nem javasolt. Szoptató anyukák, állapotos nők és alacsony vérnyomásúak ne fogyasszanak zsályateát.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455