Ökörfarkkóró

Az ökörfarkkóró virágaiból készült tea kiváló köhögéscsillapító, így elsősorban meghűléses betegségek, garat- és gégehurut, ill. a felső légutak gyulladásainak (és az ezzel járó száraz köhögés) kezelésére alkalmas.  

Leírás

Ökörfarkkóró

Verbascum phlomoides

Népies nevei: farkkóró, borjúfarkfű, fáklyafű, mezei gyertya, sárga virág, királygyertya.

Az ökörfarkkóró virág triterpén szaponinokat, flavonoidokat, nyálkaanyagot, iridoidokat tartalmaz.

A növény virágját használják gyógyászati célokra. A kinyílt virág pártáit csészéjükből kiszedve, a reggeli órákban kell gyűjteni, mert később becsukódnak. Virágzása a nyári hónapokra esik. A virágot a tűző napra kitéve kell megszárítani, mert csak gyors száradás mellett őrzi meg szép sárga színét.

Teáját bélhurut és légcsőhurut ellen, izzasztó és vizelethajtó hatása miatt fogyasztják. Hatóanyagai, a szaponinok oldják a letapadt váladékot, így megkönnyítik a felköhögést.

Gyulladáscsökkentő gyógynövény, ezért a felső légutak gyulladásainak kezelésére is alkalmas, továbbá alkalmazzák szénanátha esetén.

Összehúzó hatása révén hasmenés ellen is alkalmazható.

Az aranyér kezeléséhez erős, lehűtött forrázata borogatásként javallt.

Tea

2 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi összetört ökörfarkkóró-virágot, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Nyálkaoldó, köhögéscsillapító.

Teakeverék

Köhögéscsillapító teakeverékek gyakori összetevője.

Fürdő

Forraljunk fel 1 liter vízben 3 maréknyi ökörfarkkóró virágot, majd hagyjuk állni a főzetet 12 percen át. Ezt követően szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez! Aranyeret, viszkető bőrbetegségeket kezelnek vele.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455