Mezei zsurló

A mezei zsurló kiváló gyógynövénye a vértisztító kúráknak, alkalmazható vizelethajtóként vesemedence gyulladás esetén és hólyagbántalmaknál. 

Leírás

Mezei zsurló

Equisetum arvense

Népies nevei: bábaguzsaly, békarokka, cindrót, kannamosófű, ólomsimító, sikárlófű, surlófű, zsurlófű.

A mezei zsurló flavonoidokat, kovasavat, csekély arányban alkaloidokat, hosszú szénláncú zsírsavakat tartalmaz.

Közismert vérzéscsillapító, orrvérzések kezelésére használható. A népi gyógyászatban köhögés elleni hatása miatt alkalmazták. Jó reuma és köszvény ellen is.

Gyenge, törékeny köröm és hajhullás esetében is alkalmazzák, mivel a benne lévő kovasav sok szilíciumot tartalmaz. Segíti a sebgyógyulást.

Húgyúti fertőzéseknél hatásos gyógyír, valamint ödémás lábaknál jó vízhajtó.

Vesemedence-gyulladás esetén mind belsőleg (kb. napi 0,5-1 liter mennyiséget) mind ülőfürdőként alkalmazzuk. Kúraszerű fogyasztás esetén három hét után tartani kell egy hét szünetet a folytatás előtt.

Vesehomok és vesekő ellen is nagyon hatásos, ülőfürdő és tea formájában is.

Vizeletelakadás (mely elsősorban az idős emberek életét keseríti meg elsősorban): külsőleg, a forró gőze segít – a leforrázott zsurlót egy-két perc után leszűrjük, ruha közé csavarjuk és a hólyagra helyezve ágyba bújunk.

Mivel a veséket tisztítja, bizonyos látászavaroknál is hatásos, valamint régi megfigyelések szerint a kúraszerűen fogyasztott zsurló megváltást hoz a reumatikus, köszvényes fájdalmakra (napi 2-3 csésze tea, belsőleg).

A torok és szájüreg betegségei, ínyvérzés esetén gargalizálást, öblögetést kell végezni a teával.

Bizonyos tapasztalatok azt igazolják, hogy hosszabb idejű használata gátolja a rosszindulatú daganatok növekedését.

Aranyérre a növény pépjét helyezzük.

Az orvosi veronikával együtt jó szolgálatot tesz érelmeszesedés esetén, míg fehér fagyönggyel együtt javulást eredményez magas vérnyomásnál.

Mezei zsurlótea

Csészénként 1 púpozott teáskanál mezei zsurlót 2,5 dl vízben 10 percig főzzünk, majd leszűrjük. Naponta 1-2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle.

GargaIizáláshoz

Orbáncfűvel keverve a mandula- és a szájnyálkahártya gyulladása, szájpenész, fogínyvérzés vagy -gyulladás, krónikus hörghurut esetén naponta többször használjuk.

Tüdő-, méh-, aranyér-, gyomor- vagy orrvérzés esetén: erősebb főzetet készítünk: csészénként 2-3 púpozott teáskanál 2,5 dl forró vízzel.

Borogatás

Forraljunk fel 4-6 evőkanál szárított mezeizsurló-hajtást 1 liter vízben, lassú tűzön 20 percig főzzük, majd szűrjük le. A főzetbe mullpólyát mártsunk és helyezzük a gyógyítani kívánt testrészre. Napi 2-3 borogatás ajánlott.

Érdekesség

A zsurlók ősi növények, legtöbb fajuk már kihalt, a maiak rokonai a karbon kori őserdőt alkotó zsurlófáknak.
Már i. sz. 50-ben Dioszkoridész is ismerte és alkalmazta a zsurlót vizelethajtó és vérzéscsillapító szerként.

Epe- és májbántalmak elleni teakeverékek gyakori alkotórésze.

A növény a benne lévő kovasav miatt kemény és érdes tapintású, ezért használták előszeretettel edények tisztítására, súrolására, aminek magyar nevét is köszönheti.

Figyelem!

Szív- és vesebetegségben szenvedőknek nem ajánlott teájának rendszeres fogyasztása.
Krónikus vesebetegség esetén használatának megkezdése előtt kérjük ki a kezelőorvos véleményét.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455