Macskamenta

A macskamenta tea az álmatlanság és a hiperaktivitás ellenszere, de izzasztásra, láz, hányinger csillapítására, influenza, nátha ellen, ill. a szénanátha tüneteinek enyhítésére is használják. Jó szélhajtó, hasmenés elleni szer.

 

Leírás

Macskamenta

Nepeta cataria

A macskamenta nevét onnan kapta, hogy a macskák nagyon furcsán kezdenek viselkedni, ha találkoznak vele. Régebben azt tartották, hogy erős nemi vágyat gerjeszt bennük, ezért hemperegnek bele, ugrándoznak és futkároznak körülötte, miközben még a fejüket is rázzák, mintha kábítószert kaptak volna. Az lowa egyetem kutatásai kiderítették, hogy illóolaja bolhaűző, ez az oka a hempergőzésnek. Még egy állati vonatkozása is van, a hagyomány szerint elűzi a patkányokat.

Évezredek óta alkalmazott gyógynövényünk. Sokfelé a falvakban ősztől tavaszig mindennap itatták mézes teáját a gyerekekkel, mert az egyik legjobb szernek tartották megfázás, nátha és influenza megelőzésére.

Dél-Európában pedig többfelé esküsznek rá, mint a másnaposság ősi gyógyszerére.

Finom illatos ízt ad a teakeverékeknek.

A macskamenta kenőcsét már régóta használják aranyérre, fogfájásra és ínygyulladásra, de jellemzőbb inkább teaként való alkalmazása. Külsőleg borogatásként zúzódások és vágott sebek régi szere, de a szemégést is megszünteti és az allergiás duzzanatokra is jó.

Macskamenta tea

Gyerekeknek és felnőtteknek két evőkanálnyi macskamentafüvet forrázzunk le 8-10 dl vízzel, hagyjuk állni 15 percre és leszűrés után mézzel vagy anélkül iszogassuk egész nap.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455