Macskakarom

A népgyógyászatban a macskakarom gyógynövényt az őserdők lakói elsősorban gyulladáscsökkentőként, fertőzések kezelésére, daganatos elváltozások gyógyítására és ízületi panaszok enyhítésére használják.

Leírás

Macskakarom

Cat’s Claw, Una de gato, Uncaria tomentosa

A macskakarom felhasználási lehetőségeit sok kutatás vizsgálta, melyek a gyógynövény több hatását igazolták

Immunerősítő: fokozza a fehérvérsejtek aktivitását, az ellenanyagok termelődését, az idegen sejtek és kórokozók eltávolítását.

Csökkenti a vírusok, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok elszaporodását.

Csillapítja a gyulladásokat, elősegíti az ödémák gyorsabb megszűnését, enyhíti a fájdalmat.

Említésre méltó hatást lehet vele elérni az arthritis (ízületi gyulladás), a bursitis (nyálkatömlő-gyulladás) és a gastritis (gyomornyálkahártya-gyulladás) kezelésénél.

Sejtvédő (antioxidáns) tulajdonságának köszönhetően segíti a szervezet regenerálódását.

Csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét, javítja a kis erekben a keringést.

Csökkenti a bőr akut és krónikus gyulladásait.

A Macskakarom Dél-Amerika, főleg Peru őserdeiben honos. A növény akár 20-22 méter magasra is képes megnőni, kis ágacskái elágazódásánál jellegzetesen elhegyesedő, karomszerű képződmény található, erről nyerte a perui indiánok körében a Macskakarom nevet.

A növény fő hatóanyagai különféle alkaloidok, azonban hatásuk kifejtéséhez egyéb alkotók jelenlétére is szükség van (pl. katechinre, terpénre, tanninra). Ezek az anyagok pedig erőteljesen fokozzák a fehérvérsejtek termelődését, aktivitását és a fagocitafunkciót (idegensejtek, kórokozók, szennyeződések eltávolítását).

Hatónyagai

Összetevőit tekintve a természetben a macskakaromnak két típusa fordul elő.

Az egyik típus POA-t tartalmaz (pentaciklikus oxidol), míg a másikban a POA mellett TOA (tetraciklikus oxidol) is megtalálható.

A POA a szervezet védekezőrendszerére van hatással, azon belül is a celluláris immunrendszerre, míg a TOA a központi idegrendszerre gyakorol hatást. A gyógyhatás szempontjából a TOA nemkívánatos vegyület, mert csökkenti a POA immunerősítő hatását, így aztán azok a szerek a legkeresettebbek, melyek TOA-mentesek.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455