Macskagyökér

A pihentető alvás elősegítésére, a stressz és szorongás enyhítésére és az emésztési zavarok tüneteinek kezelésére.

Leírás

Macskagyökér

Valeriana

Az álmatlanságban szenvedő nem vágyik másra, mint egy biztonságos szerre, ami végre álmot hozna a szemére. A macskagyökér (Valeriana) az altatószerekre jellemző, kellemetlen mellékhatások nélkül altat.

A német, a brit és más európai egészségügyi szervek az orvosi macskagyökeret hatékony altatószerként ismerik el. Ennek az Európától Észak-Amerikáig honos évelő növénynek rózsaszín virága, kúp alakú rizómája és vaskos gyökere van.

A gyógyhatású anyagokat többek között valepotriátokat, valerénsavat és illóolajokat tartalmazó gyökereket a növény második évében, ősszel célszerű begyűjteni. A gyógynövény nyugtató hatását már többször tulajdonították egyik-másik hatóanyagának, viszont több kutató úgy véli, hogy ezek együttes hatása eredményezi.

Az évszázadok óta altatószerként ismert orvosi macskagyökér az állandóan stresszben élő ember nyugtatójaként is hatásos lehet. Napjainkban olyan betegségek kezelésében használják, amelyek tüneteit a stressz fokozza, ilyen például a diverticulosis és az irritábilis bél szindróma.

Az orvosi macskagyökér (Valeriana) vegyületei az agy idegsejtjeinek receptorait érzékenyítik az egyik ingerületátvivő vegyületre (neurotranszmitter), a gamma-aminovajsavra (GABA). A növény ennek révén fejti ki altató és nyugtató hatását. A hasonló hatású benzodiazepin gyógyszerekkel szemben az orvosi macskagyökérhez nem lehet hozzászokni, és nem okoz kábultságot.

Ahelyett, hogy közvetlenül idézné elő az alvást, nyugtatja az idegrendszert és így a test egészét, ezért az alvás természetes módon következik be. Számos kóros álmatlanságban szenvedő számára jótékony hatása abban is jelentkezik, hogy ha az ajánlott mennyiségben szedi, az altatószerek okozta reggeli kábultság is elmarad.

Vizsgálati eredmények alapján megállapították, hogy az orvosi macskagyökér hatása vetekszik a vényre kapható altatószerekével. Egy vizsgálat során, amelyben 128 ember vett részt, az alanyok két orvosi macskagyökér-készítmény valamelyikét vagy placebót kaptak. A gyógynövényt fogyasztók alvásában jelentős javulást észleltek: gyorsabban aludtak el, és az éjszaka folyamán ritkábban riadtak fel, mint azok, akik placebót kaptak. Egy másik vizsgálatban kóros álmatlanságban szenvedőket vizsgáltak, s miután orvosi macskagyökérrel kezelték őket, szinte mindegyikük alvásuk minőségének javulásáról, 44%-uk pedig tökéletesen kielégítő alvásról számolt be.

Bár az orvosi macskagyökér szorongás elleni felhasználása még igen új keletű, a természetgyógyászok és a táplálkozás fontosságát szem előtt tartó orvosok egyre gyakrabban ajánlják erre a célra.

Az orvosi macskagyökér előidézheti a gyomor- és bélrendszer falának ellazulását, ezért a fájdalmas bélösszehúzódásokkal járó irritábilis bél szindróma és a diverticulosis kezelésében is hasznos lehet. Mivel e betegségek tüneteit a stressz súlyosbítja, ezért érthető, miért hatásos nyugtató az orvosi macskagyökérfű ilyen esetekben is.

Álmatlanság ellen

Lefekvés előtt 30-45 perccel 150-300 mg-ot tartalmazó macskagyökér tabletta javasolt. Ha az ajánlott kis mennyiség alkalmazása nem járna eredménnyel, nyugodtan emelheti napi adagját egészen 600 mg-ig. Vizsgálatok igazolták, hogy a legtöbb embernél ennél nagyobb adagok sem váltanak ki erősebb hatást.

Szorongás ellen

Naponta 2×150 mg orvosi macskagyökér tabletta és 300 mg-ot közvetlenül lefekvés előtt.
Más gyógynövényekkel – például kamillával, komlóval, citromfűvel, valamint golgotavirággal – biztonsággal alkalmazható együtt, mivel altató hatását csak növelhetik. Depresszió ellen orbáncfűvel alkalmazható.

Kísérletek igazolták, hogy az orvosi macskagyökér még az ajánlottnál 20-szor nagyobb mennyiségben sem okoz veszélyes mellékhatásokat. Az ennél nagyobb adagok azonban már szédülést, izgatottságot, homályos látást, émelygést, fejfájást, valamint reggeli kábultságot okozhatnak.
A vényre kapható altatószerek gyakran okoznak másnap reggel kábultságot, amelynek következtében aznap már sem autót vezetni, sem bármilyen más, koncentrációt igénylő munkát nem képes végezni.
Egy német vizsgálat bebizonyította, hogy az orvosi macskagyökérnek nincs ilyen mellékhatása.

A kutatók összehasonlították az orvosi macskagyökér, valamint az orvosi macskagyökér és a komló, egy benzodiazepin gyógyszer és egy placebo hatását. Mind a gyógynövény-készítmények, mind a gyógyszer javította az alvás minőségét. De amíg a benzodiazepin gyógyszer után a másnap reggeli teljesítmény csökkent, a gyógynövénynél ilyen hatást nem észleltek A gyógynövények bevétele után azonban megfigyeltek két-három óráig tartó teljesítménycsökkenést, ezért miután bevette az orvosi macskagyökér-adagját, egy ideig ne vezessen és ne végezzen veszélyes munkát sem.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455