Lósóskamag

A lósóskamag tea belsőleg bélgörcs, bélhurut, hasmenés megszüntetésére és kórokozó baktériumok ellen hatásos.

Leírás

Lósóskamag

Rumex confertus

A lórom vagy más néven lósóska a szegfűvirágúak rendjébe és a keserűfűfélék családjába tartozó nemzetség. A szikes pusztáktól a havasi legelőkig, a lápoktól a homokbuckákig mindenfelé teremnek.

A növény gyökere 4,3% antrakinon-származékot tartalmaz és érett termése pedig 5—10% csersavat, makacs bélhurut ellen javasolja a népigyógyászat. A fiatal növény levelének tápanyag tartalma lényegesen magasabb. Tartalmaz még: antrakinon-glycosidokat (emodin, chryosphanol), oxálsavat, béta-karotint, B1-, B2-, B3-, C- Vitamint, cianidint, cinket, foszfort, glükózt, hyperozidot, kalciumot, kalcium-acetátot, káliumot, katechol tannint, kobaltot, krómot, kvercitrint, magnéziumot, mangánt, nátriumot, ónt, rutint, sóskasavat, szelént, szilíciumot, vasat. Vastartalma igen magas-minél magasabb a talaj vastartalma, annál több vasat gyűjt magába a növény.

A termésekben az antrakinonok mellett a flavonoid-vegyületek is jelentősek. Az antrakinonokról azt kell tudni, hogy olyan származékok melyek az erős hashajtó szerek csoportjába tartoznak.

A lósóskamag olyan betegségek esetén tűnt hasznosnak, mint asztma és hörghurut, száraz köhögés, lépfene, anorexia, krónikus fáradtság szindróma, megfázás, görcsök, depresszió, láz, általános gyengeség vagy erőtlenség, fejfájás, hepatitisz, magas koleszterinszint, lepra, malária, menopauza, mentális kábultság, szájüregi gyulladások, vérzések csillapítása.

Stimulálja a bélmozgást, és növeli a nyálkahártya szekrécióját, a víz kiválasztását a vastagbélben ezért alkalmas a székrekedés enyhítésére.

A lósóskamag tea önmagában és más gyógynövényekkel összekeverve (libapimpó, apróbojtorján, tölgyfakéreg, kigyószisz, réti füzényfű) is hatásos hasmenéses állapotok kezelésére.

A bőrgyógyászatban viszketegség, gombásodás és pikkelysömör kezelésére javasolt.

Lósóskamag tea – hasmenés esetén

Két evőkanálnyi lósóska magot forrázzunk le két dl vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le.

Fogyasztása 1-2 óránként javasolt. Naponta 2x – 3x igyunk meg egy adagot, a hasmenés súlyosságához igazodva.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455