Lestyán
Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény a lestyán. Elsődlegesen vizelethajtóként ödémák levezetésére használják. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják.
Leírás
Lestyán
Levisticum officionale
Népies neve: maggifű.
Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, termesztett, évelő növény. Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát. Illata és íze a petrezselyemre emlékeztet. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is.
A gyökér illóolajat (ftalid-származékokat), kumarinokat (umbelliferont, bergaptént), aromás és alifás savakat (angelikasavat, benzoesavat) és poliacetiléneket tartalmaz.
Lestyán tea
“Vízhajtóként 1-2 teáskanál vágott, szárított gyökeret (2-4 g) 150 ml forrásban lévő vízzel leöntenek, 10-15 percig állni hagyják, majd leszűrik. Naponta többször egy csésze tea javasolt az étkezési szünetekben, viszont vesegyulladás, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél tilos az alkalmazása. Átlagos napi dózis: 4,5-9 g.” (Kéry, 2000)
Fűszer
Levelét levesekbe, salátákba, sajtokhoz, magját kenyértésztákhoz, salátákba, rizshez, likőrökhöz, meghámozott gyökerét pedig levesekbe tehetjük.
Figyelem!
Áldott állapotban lévő nők számára nem ajánlatos a lestyán fogyasztása, mivel ingerelheti a veséket és rosszullétet okozhat.Hosszabb ideig történő használata során fényérzékenység alakulhat ki.
Használata ellenjavallt elégtelen veseműködés, húgyúti gyulladások esetén.