Lenmag olaj

A lenmag olajat a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza, pl. székrekedés, bélrenyheség esetén hashajtó, bélműködést segítő.

Leírás

Lenmag olaj

Flaxseed oil

A lenmagból kinyert olaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű.

Alfa-linolénsavban, E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva a legértékesebb olajjá teszik. A jó minőségű lenmagolajat hidegen sajtolják, oxigén- és fénymentes környezetben.

A magas tápértékű lenmag étkezési szempontból nagyon hasznos: fehérje- és olajtartalma igen értékes, energiatartalma elérheti a 450 kcal/100 g-ot. A lenmagolaj zsírsav összetétele nagyon előnyös, mivel kimagaslóan magas arányban tartalmaz az egészséges táplálkozás szempontjából fontos telítetlen zsírsavakat.

A mag olajtartalmának 50-52%-át teszi ki az alfa-linolénsav, vagyis az omega-3 zsírsav. Ezt az esszenciális zsírsavat az emberi és állati szervezet nem képes előállítani, ezért mindenképpen táplálékkal kell felvennie.

A len ebből a szempontból egyedülállónak számít, mivel egyéb élelmiszerekben (pl. szójában, tengeri halakban) sokkal kisebb mennyiségben fordul elő ez a zsírsav, így tehát a len számít az omega-3 zsírsav elsődleges forrásának.

A lenmag további előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy nagy mennyiségben tartalmaz lignant. Ez a fitohormon előanyaga (precurzora) azoknak az ösztrogéneknek, amelyek segítik megakadályozni számos tumorfajta kialakulását és terjedését. Sejtvédő, antioxidáns tulajdonsága révén a lignan hatásosan alkalmazható a daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében.

A lenmag olaj alkalmazási területei 

A lenmagolaj a koleszterin lerakódását akadályozza meg, amennyiben ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori betegségtől kímél meg a lenolaj vagy legalábbis késlelteti azokat.

A lenmag teát alkalmazhatjuk a légutak gyulladásos megbetegedéseinél. A hörghurut lefolyásának könnyítésére, a görcsös összehúzódás enyhítésére fogyasszon lenmagot vagy lenolaj. Így nemcsak a hörgők ingerlésére hat enyhítőleg, hanem a tüdőre is. A lenmag tea elkészítése: 2,5 dl forró vízbe tegyünk másfél evőkanál lenmagot, forraljuk tíz percen át. Tegyük félre fél órára, hogy jól kiázzon, melegítsük fel ismét, majd kortyoljuk el.

A lenmag, illetve a lenolaj a májra gyógyító hatással bír. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.

Epe-, vese- és húgyhólyagkő, valamint homok és gyulladás esetén is fogyasszunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A lenolaj a megkeményedett anyagok feloldásában játszik szerepet az epekő hatásának enyhítésekor.

A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

A daganatos megbetegedéseknél a lenmag olaj fogyasztása rendkívül jótékony hatású a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek.

A szív működésére is gyógyítólag hat a lenmag olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glükóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.

Az őrölt lenmag ajánlott azoknak, akik rostszegényen táplálkoznak, sokat küzdenek székrekedéssel vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor rendszeres lesz a székletünk.

A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni. Az örölt lenmagból készített pép képes kiszívni minden mennyiségű mérget a szervezetből, ami csak csípés útján került be.

A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455