L-Karnitin

Az L-Karnitin fontos szerepet játszik a szervezet energiaképzésében, különösen amikor az izomszövet zsírok oxidációja által termel energiát. Az L-Karnitin azok számára hasznos, akik nap mint nap sok energiát használnak fel (elsősorban sportolók) és azok, akik nehéz fizikai munkát végeznek.

Leírás

L-Karnitin

Az L-Karnitin természetes anyag, mely az emberi szervezetben valamint az állati és növényi eredetű táplálékokban fordul elő. Az emberi szervezet körülbelül 20-25 gramm L-Karnitint tartalmaz. Legnagyobb mennyiségben a vázizomzat tartalmazza, mintegy 19,0 grammot. Ezt követően a májban kb. 0,65 gramm, a szívben 0,22 gramm a vesében 0,06 gramm mennyiségben található. Ezen kívül jelen van még az idegrendszerben illetve a mellékherében is.

A táplálékok közül az állati eredetű táplálékok tartalmaznak nagyobb mennyiségben L-Karnitint. Ezen belül is az úgynevezett vörös húsok, mint például a birka, a kecske, a juh, a marha és a sertés hús L-Karnitin tartalma a legmagasabb.

L-Karnitin tartalmuk 2100 és 300 mg/kg hús érték között változnak. A fehér húsok L-Karnitin tartalma 100mg/kg érték körül van. A növényi eredetű táplálékok viszont 0 és max. 30mg/ kg értékben tartalmaznak L-Karnitint.

Az energia szállítója

Az L-Karnitin jelentős mennyiségben van jelen a vázizomzatban és a szívben. Szerepe, hogy a zsírokból származó hosszú szénláncú zsírsavakat az izomsejtek membránján, a mitokondriumon átvigye. Ezt követően az izomsejt belsejében a zsírsavak “elégetésével” képződik az energia melyre a szervezetnek szüksége van. Ezt, a sejt belsejében lejátszódó “égetési” folyamatot hívják β oxidációnak, mely már független az L-Karnitintól.

Összefoglalva az L-Karnitint a szervezetben az energia termeléséhez szükséges zsírsavakat szállítja oda, ahol azok energiává alakulnak. Leegyszerűsítve elmondhatjuk, hogy az L-Karnitin, az energia szállítója.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455