L-Arginin
Az esszenciális aminosavak közé tartozó L-Arginin késlelteti a daganatok kialakulását, segít méregteleníteni a májat, hozzájárul az agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt növekedési hormon kibocsátásához, segít fenntartani az egészséges immunrendszert.
Leírás
L-Arginin
Az arginin elősegíti a szervezetben termelődő, mérgező hatású ammónia eltávolítását, fokozza a férfiak spermaképződését, valamint jótékony hatása van veserendellenességek, ill. sérülések esetén. A sebgyógyuláskor képződő hámréteg sok arginint tartalmaz.
Szükség van erre az aminosavra a fehérjeszintézishez és az optimális növekedéshez.
Az izomtömeg gyarapodása és a testzsír csökkenése L-arginin jelenlétében megy végbe. Ezenkívül hozzájárul a kollagén (a kötőszövet fontos alkotórésze) képződéséhez.
Májbetegségek (elzsírosodás és cirrózis) esetén az L-arginin adagolása javulást eredményezhet.
Az arginin természetes forrásai
Napraforgómag, szezámmag, korpás búzakenyér, barna rizs, zabliszt, pattogatott kukorica, dió, szentjánoskenyér, zselatinos desszertek, csokoládé.
Az utóbbi években igen divatossá vált az L-arginin mint táplálék-kiegészítő felhasználása a sportban.
Több mint 50 tudományos vizsgálat igazolta, hogy az L-arginin életkortól függetlenül nagyon erőteljesen hat a növekedési hormon termelődésére. Emiatt sportolók igen előnyösen használhatják az arginint az izomszövet fejlesztésére, erősítésére, illetve a testzsír csökkentésére.
Az L-arginint, mint potencianövelő hatóanyagot is számon tartják.
Hatása a merevedési zavarokban tudományosan bizonyított. Kifejezett jó hatása van a férfi nemi szervek vérkeringésére is, ahol a sejtekben az arginin anyagcseréje folytán értágulat létrejöttét támogatja.
Az enyhe merevedési zavarok kezelésében önállóan adva, komolyabb elváltozásokban pedig kiegészítésként eredményes.
A tudományos megfigyelések szerint a legkedvezőbb hatásokat 2-3 héten keresztül napi 4 gramm adása mellett figyelhető meg.