Kullancs teszt

Kullancs teszt Lyme-borreliosist okozó borreliák (B. garinii, B. afzelii és B. burgdorferi sensu stricto) direkt kimutatására kullancsból.

Leírás

Kullancs teszt

Lyme-borreliosis

A kullancsok egységestestű élősködők, amelyek közé a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) is tartozik, világszerte elterjedtek és a Lyme-borreliosis (régi nevén: Lyme-kór), illetve az FSME (agyvelő- és agyhártyagyulladásvírus) stb. fertőzés terjesztői.
Míg az FSME vírus a kullancsok nyálmirigyében található és a csípés során közvetlenül átvihető az áldozatra, addig a borreliák a kullancs középbelében találhatók.

A borreliák a szívóaktus közben terjednek és csak néhány óra után jutnak át a nyálmirigyen keresztül az áldozatba.
Így a szúrás időpontja utáni első órákban még nem feltétlenül áll fenn a borrelia-fertőzés komoly veszélye.
A borreliák kullancsból történő kiáramlása csak a kullancs szívásának kezdete után kb. 2 órával kezdődik és a tetőpontját kb. 72 órával utána éri el.

A Lyme-borreliosis megbetegedés képe sokféle lehet, mind az embereknél, mind az állatoknál.
Így a Lyme-borreliosis betegségképének világos körülhatárolása ma még nem teljesen lehetséges. Ha egy kullancs teleszívta magát vérrel, nem zárható ki, mint potenciális borrelia-terjesztő és a kullancsot meg kell vizsgálni az esetleges borrelia-fertőzöttségre.
A kullancs pozitív vizsgálati eredménye esetén konzultálni kell szakemberrel!

A teszt elve

A Fassisi® BoTick Kullancs teszt egy membrán Immunoassay és a kullancsból való direkt borrelia kimutatást teszi lehetővé.
A borrelia-antigének polyklonikus ellenanyagokkal, mint fogadókkal konjugált borrelia-ellenanyagok segítségével mutathatók ki.
A kapilláriserőnek köszönhetően halad végig a kullancsból vett minta a tesztcsíkon.
A tesztcsík régiójában a kész borrelia antigén-ellenanyag komplexet az immobilizált fogadó reagens köti meg.
A kontrollrégióban, a C jelnél minden esetben meg kell jelennie egy piros csíknak! Ez a teszt működése kontrolljául szolgál, megmutatja, hogy a folyadék teljesen végighaladt-e a membránon.
A teszten a T jelnél megjelenő második piros csík a kullancsból vett mintában borrelia jelenlétét igazolja, azaz pozitív eredményt jelent.
Ha nincs borrelia a tesztben, nem jön létre borrelia antigén-ellenanyag komplex és nem jelenik meg piros csík a teszten a T jelnél lévő régióban, azaz ilyenkor a tesztet negatívnak kell értékelni.

A teszt részei

tesztkazetta pipettával és nedvszívó párnával
1 mintacsövecske
1 reagens csövecske pufferrel (4 ml)
1 fapálca
1 használati utasítás
1 pár polyetilén kesztyű

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455