Kökényvirág

A kökényvirág tea vízhajtó és zsíroldó hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk. 

Leírás

Kökényvirág

Prunus spinosa

A kökény tövises cserje, minden felé megterem, szép, fehér tavaszi virágait és hamvas kék őszi termését mindenki ismeri. Virágjából enyhe hashajtó hatású és vizelethajtó tea készíthető. Hatóanyaga az amygdalin és bizonyos cseranyagok. A kökény gyümölcse összehúzó hatású. A kökény leveléből kellemes ízű, élvezeti tea főzhető.

A kökény, más néven tüskés szilva gyűjtése nem könnyű a sok tüske miatt. A tavasszal begyűjtött virágokat szárítsuk szellős helyen, de sosem a tűző napon. A megszárított virágokat finom vászonzacskóban vagy dobozban tárolhatjuk. A szárított termésnek is a doboz ajánlott.

Drogját áprilisban szedhető virágai, októberben gyűjtött termései adják. A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható. C-vitaminban gazdag terméseit október végén szedjük, ha már kissé megcsípte a dér.

Kökényvirág tea

Három evőkanál szárított virágot 6 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, majd 20 percig állni hagyjuk, utána leszűrjük. Ha más javallat nincs, naponta három alkalommal fogyasztunk 2-2 dl teát.

Hólyag- és vesebántalomnál társíthatjuk cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel. A kökényvirág tea zsírbontó hatású és étvágytalanságot vált ki, ezért fogyókúra kiegészítésére is ajánlják.

Kökénylikőr

A fáradságos munkával leszedett kökényterméseket megmossuk és megszárítjuk. Kb. 1,5 kg érett kökényt befőttesüvegbe teszünk, 1,5 kg cukrot teszünk hozzá, jól összekeverjük. 4-5 rúd fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával ízesítjük, 40 százalékosra hígított gyógyszertári alkohollal vagy igazi gyümölcspálinkával felöntjük. 5-6 hétig érleljük, majd leszűrjük.

A hideg téli napokon 1 kis pohárnyi kökénylikőr felmelegít, sült húsok mellé készített szószokba is tehetjük vagy vendégeknek desszert mellé kínálhatjuk. (Híres a spanyolországi Navarra környékén előállított patxaran kökénylikőr.)

Érdekesség

A kökény fájából sétapálcát és golfütőt készítenek.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455