Keserű dinnye

Keserű dinnye (momordica charantia, bitter melon, balzsamkörte)

Leírás

Keserű dinnye

„A keserű dinnye egy trópusi gyógyító zöldségféle, amely leginkább az uborkára vagy még inkább a tökre emlékeztet.

Érett termésének külseje sárgás-narancsmintás, míg húsa világos zöldes-sárga színű. Dél- és Észak-Amerikában, Ázsiában, illetve Afrikában igen elterjedt, ezeken a kontinenseken a népélelmezés fontos részét képezi. Fogyasztják főzelékként, levesként (amely a mi karalábé levesünkhöz hasonlít, csak nevéhez méltóan kissé kesernyés ízű), ezen kívül számos egyéb elkészítési formája is ismert.

A keserű dinnyét, illetve különböző kivonatait jótékony hatásai miatt nagyon régóta alkalmazzák hagyományos népi gyógymódként. Hasonlóan a többi természetes eredetű népi gyógyszerhez – országonként változóan – többféle betegség gyógyítására használták és használják még ma is.

Hatásai között azonban mindenütt szerepel a vér cukorszintjének csökkentése, illetve a cukorháztartás optimalizálása, ugyancsak köztudott koleszterin- és trigliceridszint csökkentő tulajdonsága is. Hatékonyságáról jelenleg a vírusfertőzéses betegségek körében folynak tudományos vizsgálatok. A keserű dinnye gyógyhatása a tradicionális kínai gyógyászatban ugyancsak igen régóta ismert.

Keserű dinnye (momordica charantia, bitter melon, balzsamkörte)

Megállapították, hogy jótékony hatásaiért egy flavonoid típusú vegyület, illetve vegyületcsoport a „charantin” felelős. A növényben ez az anyag csak néhány tized százalékban fordul elő, azonban a termés húsából sikerült egy speciális eljárással 10% feletti charantin tartalmú kivonatot előállítani, amely kapszulázható. A kivonatból már egy gramm körüli mennyiség elegendő a kívánt eredmény eléréséhez. A tisztán növényi eredetű anyagból már egy hónapos kúra jelentősen hozzájárul a szervezet ideális cukorszintjének eléréséhez.”

A keserű dinnyét – mint ételkülönlegességet – Európában is régóta ismerik, ám hatóanyagai csak az utóbbi évtizedekben váltak a tudományos vizsgálatok tárgyává. Megállapították, hogy jótékony hatásaiért egy flavonoid típusú vegyület, illetve vegyületcsoport a „charantin” felelős. A növényben ez az anyag csak néhány tized százalékban fordul elő, azonban a termés húsából sikerült egy speciális eljárással 10% feletti charantin tartalmú kivonatot előállítani, amely kapszulázható. A kivonatból már egy gramm körüli mennyiség elegendő a kívánt eredmény eléréséhez. A tisztán növényi eredetű anyagból már egy hónapos kúra jelentősen hozzájárul a szervezet ideális cukorszintjének eléréséhez.”

(Forrás: Dr. Lónyai Péter)

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455