Kerekrepkény

Tüdőasztma, gyomor- és bélhurut, köhögés, hörghurut esetén. Hurutoldó és köhögéscsillapító hatású. Enyhe vízhajtó.

Kategória: Címke:

Leírás

Kerekrepkény

Glechoma hederacea

A kerekrepkény, más néven földi borostyán egy igen gyorsan terjeszkedő, ősi gyógynövény, mely többnyire az egész országban fellelhető.

A kerekrepkény az ajakosvirágúak rendjébe, ezen belül az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj. A kerekrepkényt általában teljes virágzáskor, vagy utána (június-július) szedjük.

A tavasszal valóságos virágszőnyeget alkotó kerekrepkényt, amellett hogy egész dekoratív, már az ókorban használták gyógyításra, pl. légúti, emésztési és lázas betegségekre, míg Bingeni Szent Hildegard, a XII. századi gyógyító apáca “főfájásra” ajánlotta tea és pépes borogatás formájában.

A gyógynövény erős hatású, ezért önmagában ritkán és rövid ideig alkalmazzák. Teakeverékek részeként inkább használatos.

Hatóanyaga, mely illóolajat, cseranyagot, szaponint, glechomin keserűanyagot, kolint, gyantát, és viaszt is tartalmaz, a föld feletti részben található.

Enyhe vízhajtó tulajdonsága miatt emésztési zavarok ellen, ill. teakeverékekben epe-, vese-, megbetegedések ellen ajánlják, sőt orvosi feljegyzések szerint vérhányásnál és fövenyesedés (vesehomok) esetén is kitűnőnek bizonyult.

A kerekrepkényt külsőleg is alkalmazhatjuk. Amellett, hogy nehezen gyógyuló sebekre és bőrbántalmakra készíthetünk belőle lemosószert (orbáncfűolajjal kombinálva csodaszerű gyógyulásokat tapasztalhatunk), a népi gyógyászat száj- és sebgyulladásra, bőr- és mirigybajokra, kankóra ill. fehérfolyásra is a kerekrepkényt javasolja.

A középkori angol gyógyászat szemgyulladásra és fülzúgásra is alkalmazta, bőrkeményedésnél pedig borogatásnak használják a megfőzött vagy forrázott leveleket.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455