Katángkóró

A katángkóró máj- és epebetegség, a sárgaság kiváló házi szere, teájának rendszeres fogyasztása segíti az epekövek oldását és az epehomok eltávolítását.

Cukorbetegek teakeverékének alapanyaga, keserűanyag-tartalma révén gyomorerősítő, emésztésserkentő.

 

Leírás

Katángkóró

Cichorium intybus

A katángkórót már az ókori Egyiptomban is ismerték.

Népies nevei: vadcikória, napranéző, naprajáró, bodácskóró; a tótok nagyapó füvének hívják.

Az égszínkék virágok követik a nap járását, csak akkor nyílnak ki, ha süt a nap. Egy angol népmese szerint a katángkórót virágai azért olyan gyönyörű égszínkék színűek, mert egy hajóra szállt és soha vissza nem térő, kedves után síró leányka szemei őrződtek meg bennük. Termesztett fajtájának gyökeréből régen pótkávét készítettek.

Drogját gyökerei, levelei és virágzó szárai adják, a legtöbb hatóanyag gyökereiben található.

A katángkóró vasban, rézben és kalciumban gazdag leveleinek forrázatával belsőleg vérszegénységet, külsőleg borogatószerként bőrbetegséget, ekcémát gyógyíthatunk.

A népi gyógyászatban vesekő, húgyúti gyulladások kezelésére használták, valamint étvágytalan, sápadt gyermekeknek adták.

Katángkóró tea

Egy kávéskanálnyi szárított és aprított katánggyökeret 2,5 dl vízben 5-10 percig főzünk, 15 percnyi állás után leszűrjük. Naponta 3-4 alkalommal édesítés nélkül fogyasztjuk. Epekő esetén társíthatjuk gyermekláncfű- és lestyángyökérrel; emésztőrendszeri betegségek gyógyítására apróbojtorjánnal, orbáncfűvel, borsmentával együtt fogyaszthatjuk.

Virágzó szárból készített tea

Egy evőkanál szárított és aprított drogot 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Hajnövesztő préslé

Az ősszel felszedett gyökereket megtisztítjuk, felaprítjuk, levét kipréseljük, esténként a fejbőrbe dörzsöljük. 2-3 hét használat után a hajhagymák regenerálódnak, a hajnövekedés megindul. A katángkóró préslevet hűtőszekrényben tároljuk, télire alkohollal tartósítsuk.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455