Kapormag

A kapor vércukorszint csökkentő hatású, enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó és csillapítja a bélgörcsöket. 

Leírás

Kapormag

Anethum graveolens

A kapor virágos hajtását és apró, tojásdad alakú iker-kaszattermését használják gyógyászati célra. A nyár folyamán gyűjtik.
A kapor illóolaja karvont, limonént, dillapiolt tartalmaz.

A kapor nem csak fűszer-, de rendkívül sokoldalú gyógynövény is.

A kapormag hatékonyan alkalmazható a 2-es típusú diabetesznél. A benne található eugenol segíti az inzulin termelődést a hasnyálmirigyben, másrészt a benne lévő vanádium is az inzulinszabályozásban vesz részt.

Segítségével az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. A vanádium koleszterinszint csökkentő és csonterősítő hatású is.

A kapormag megszünteti a csuklást és a szájszagot. Szájszag megszüntetésére vagy felfúvódás esetén 10-30 szemet nyersen rágjunk el.

A gyomorrontás és az emésztési panaszok ellen kiváló szer. Elősegíti a bélgázok távozását a szervezetből.

A nők régóta használják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismamateák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.

Kapormag tea

Egy teáskanálnyi összetört kaportermést leforrázunk 3 dl vízzel, majd hagyjuk állni negyed órán át, utána szűrjük le. Könnyíti az emésztést.

Bor

Két teáskanálnyi összetört kaportermést tegyünk 3 dl víz és 3 dl bor keverékébe, forraljuk fel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Hidegen étkezésekhez fogyasztandó.

Ülőfürdő

30 g kapormagot 1 liter vízben forraljunk fel és hagyjuk állni negyedórán át, majd öntsük a fürdővízhez. Altesti fájdalmak esetére ajánlott.

Fűszer

A tökfőzelék tipikus fűszere, de több más zöldségfőzelékhez is jól illik. Használható tejalapú mártásokhoz és halakhoz is. A savanyúságok – kovászos uborka, savanyú káposzta, tök – elkészítésénél is előszeretettel használják. Uborkasalátáknak is kedvelt fűszere.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455