Kamillavirág

A kamillavirág enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit. Külsőleg bőrbetegség, pattanás, tályog, nehezen gyógyuló sebek, körömágy-gyulladás esetén alkalmazhatjuk. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas.

 

 

Leírás

Kamillavirág 

Matricaria recutita

Népies nevei: orvosi székfű, bubulyka, katóka, pipiske, anyafű, szentivánpipitér, szüzekanyja, anyaméhfű, teafű, piperefű.

A fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Az ország minden táján megtalálható, kedveli a szikes legelőket, száraz réteket. Jellegzetes fehér szirmú sárga fészkű virág. 20-40 cm magas, egyéves növény. A növény fészekvirágzatát használjuk gyógyászati célokra. A drog (Chamomillae flos) 0,2- 0,7% (akár 1,4%-ig is elmehet) sötétkék színű, szeszkviterpén tartalmú (kamazulén, bizabolol, bizabolol oxidok) illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.

A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk, a legtöbb állam gyógyszerkönyvében is megtalálható hivatalos drog.
Gyógyhatása sokrétű, amelyet külső és belső alkalmazása révén lehet kihasználni. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak.

– A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit és e megbetegedések esetén jól érvényesülhet a drog immunrendszeri működést serkentő hatása is.

– A tápcsatorna gyulladással járó megbetegedései esetén is alkalmazzák.

– Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai.

– Hörghurutban inhalálószerként alkalmazható.

– Szájban lévő sebek, afta esetén sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír.

– Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált az altesti gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér, lábszárfekély) esetén is.

– A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, hatékony görcsoldó.

– A kamillaolaj csökkenti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre, mivel enyhe nyugtató.

– A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére és fájdalom iránti intolerancia esetén használják.

– A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti.

– Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt.

– A fogzó baba állkapcsát kamillaolajjal dörzsöljük be ott, ahol szükséges.

Kamilla tea

Forrázzunk le 1 csésze forrásban lévő vízzel 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyjuk állni kb. 10 percig, majd szűrjük le. A napi adag 3-4 csésze.

Kamillavirág fürdő

Lehet belőle kéz-, láb-, vagy ülőfürdőt készíteni. Két maréknyi virágzatot tegyünk a fürdővízbe.

Gargarizálás

2-3 evőkanállal adjunk 1 dl vízhez, naponta többször használjuk öblögetéshez.

Inhalálás

Tegyünk 3 evőkanál virágzatot egy lapos edénybe, forrázzuk le és hajoljunk fölé. Fejünket törülközővel fedjük be és kb. 10 percet inhaláljunk. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.

Kamillavirágos borogatás

Tegyük a kamillát egy mullkendőbe és forrázzuk le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsuk a gyulladt bőrfelületen.

Kamilla olaj

Morzsoljunk szét maréknyi kamillavirágzatot, keverjük össze 150 ml szójaolajjal, zárjuk le légmentesen üvegbe, s tegyük napos helyre. Naponta rázzuk fel és ha sötétre színeződik az olaj, szűrjük át vászonruhán. A virágzatokat alaposan nyomkodjuk ki. Töltsük újra légmentesen zárható üvegbe.

Figyelem!

Az arra érzékenyeknél még a kamilla is allergiás tüneteket válthat ki. A szeszkviterpén-tartalom miatt előfordul, hogy a kamilla virágzatából készült szerek használata allergiás bőrreakciót vált ki. Ilyenkor nem szabad tovább alkalmazni a növényt. Különösen vonatkozik ez szemgyulladások kezelésére. Ha kisgyermekek inhalálnak, fokozottan figyeljünk az égési sérülések elkerülésére.

Érdekesség

Dioszkoridész, görög orvos és Plinius, római természettudós a kamillát fejfájás, vese-májpanaszok és hólyagproblémák gyógyítására ajánlotta.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455