Gyermekláncfű

A keserűanyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű tea kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövényünk, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre.

Leírás

Gyermekláncfű

Taraxacum officinale

Népies nevei: pongyola pitypang, pitypang, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág.

Virágzás előtt a levelét, tavasszal és ősszel a gyökerét, virágzás idején a virágszárat gyűjtjük és frissen fogyasztjuk. (A virágot csak a mosás után távolítsuk el.)

A gyermekláncfű teáját használhatjuk bőrviszketés, sömör, nyirokcsomó duzzanatok gyógyítására.

Régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel fokozza a máj és a vesék aktivitását.

Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás.

Gyermekláncfű tea

Csészénként 1-1 púpozott kanálnyi apróra vágott gyermekláncfüvet leforrázzunk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit igyunk belőle.

Gyermekláncfű borogatás

3 evőkanálnyi gyermekláncfű gyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre.

Gyermekláncfű szirup

2-3 dl vízben főzzünk fel 2-2 evőkanál gyermekláncfű gyökeret és levelet, a felforralástól számítva 1 percig főzzük, majd szűrjük le. A főzethez adjunk 120-150 g cukrot, így sziruposan besűrűsödik.

Figyelem!

A gyermekláncfűben található tejnedv nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat.
Alkalmazása ellenjavallt epevezeték-elzáródás, gyomor- és nyombélfekély esetén. Epekő gyógyítására csak orvosi felügyelet mellett használjuk.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455