Gránátalma

A gránátalma magja gazdag fitokemikáliákban, amelyek jótékony hatással vannak az egész szervezetre. Ilyenek a polifenolok: ebben a gyümölcsben főként tanninokat, kvercetineket és antociánokat találunk, amik bizonyítottan erős rákmegelőző tulajdonsággokkal rendelkeznek.

Leírás

Gránátalma

A kutatók néhány éve kezdtek érdeklődni a gránátalma antioxidáns hatása iránt, s egy kutatócsoport kimutatta a gránátalma hatékonyságát az érelmeszesedés kezelésében. A kutatást Aviram professzor vezette, aki elsőként igazolta a vörösbornak a koleszterol oxidációra való jótékony hatását: a gránátalma lének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának.

Aviram professzor vizsgálatai megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve szignifikánsan növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, s egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.

A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében is. A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását egereken. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

A gránátalma flavonoidjairól pedig bizonyították, hogy csökkentik a tumor környékén történő érképzést (angiogenezist), így daganatellenes hatást fejtenek ki.

A gránátalma hatóanyagai

Ellagsav

Ellagsav tartalma gátolja a daganatos sejtek osztódását: emlőrák, bőrrák, prosztatarák, tüdőrák esetén. (Anticancer Res. 2005.)

Rezveratrol

A rezveratrol a szív- és érrendszerre védő hatással van, gátolja a rossz koleszterin képződését. Kedvezően hat a zsírlebontási folyamatokra és gátolja a vérlemezkék összetapadását. Gátló hatása van a rák kialakulásának, fejlődésének szakaszaira.

Lecitin és folsav

A lecitin és a folsav, az „agy vitaminjait”, a memória javítására alkalmazzák.
A lecitin hozzájárul a zsírok, koleszterin lebontásához, véd az érelmeszesedés ellen. Segíti az agysejtek épülését, funkcióját, az idegrendszer erősítését.
A folsav csökkenti a vér káros homocisztein tartalmát, mely keringési problémákra, agyvérzésre és szívbetegségekre hajlamosít. Terhesség alatt védi a magzatok idegi fejlődését.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455