Görög hegyi tea

Makro- és mikroelemekben gazdag görög hegyi tea – Sideritis tea

Leírás

Görög hegyi tea

Sideritis

A görög hegyi tea, más néven: sideritis, a Földközi-tenger vidékén és a Balkán-félszigeten elterjedt ízletes teanövény, melynek egészségvédő hatásait Dioscorides említette először az 1. században írt „De Materia Medica” könyvében.

A görög hegyi tea felhasználható többféle civilizációs betegség kezelésére.

A gyógynövény alkalmas a légúti fertőzések, illetve az emésztőrendszeri problémák kezelésére. Védi a gyomrot, enyhíti a görcsöket, gyulladásgátló és kórokozó-ellenes tulajdonságú.

Elpusztítja a baktériumokat és vírusokat, vírusellenes hatását többek között a benne lévő terpéneknek köszönheti. Utóbbiak fájdalomcsillapító, szorongásoldó és gyulladásellenes hatással bírnak. A növény antimikrobiális tulajdonsága magas illóolaj-tartalmával magyarázható. Az oxidatív stressz részt vesz a neurodegeneratív betegségek és az öregedés kialakulásában. Természetes feszültségoldóként, a görög hegyi tea oldja a stresszt, megnyugtat, segíti az ellazulást és a relaxációt.

Kimutatták, hogy az sideritis-kivonat és a B-komplex-vitaminok közötti szinergia pozitív hatással van a krónikus stressz enyhítésére. A görög hegyi tea polifenolokat és flavonoidokat tartalmaz, ezek olyan természetes vegyületek, amelyek megakadályozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Antioxidáns hatása megegyezik a zöld teával, azzal az előnnyel, hogy nem tartalmaz teint (koffeint). A benne lévő antioxidáns vegyületek közé tartoznak az aglikonok, a klorogénsav (rákmegelőző hatású), a verbaszkozid (gyulladásgátló és antimikrobiális) és még sok más.

A növényi fenolok antioxidáns hatását a koszorúér- betegségek és a rák, valamint az életkorral összefüggő degeneratív agyi rendellenességek megelőzésében is vizsgálták, és egyértelművé vált, hogy felveszik a harcot a betegségekkel, allergiaellenes, immunstimuláló, illetve ösztrogénszint-növelő tulajdonságokkal bírnak.

A tea elkészítése

1 liter vízhez tegyünk 5-10 gramm morzsolt gyógynövényt, vagy 6-8 darab 5 centis sideritis szárat, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 10–15 percig. Vegyük le az edényt a tűzről, hagyjuk állni további 5 percig, majd szűrjük le.

Elkészítésének másik módja, ha 1 teáskanálnyi teafüvet leforrázunk 2,5 dl vízzel, pihentetjük 10 percig, majd leszűrve, ízesítés nélkül, vagy ízesítve fogyasztjuk. Ízlés szerint tehetünk bele citromot, mézet.

 

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455