Görög hegyi tea
Makro- és mikroelemekben gazdag görög hegyi tea – Sideritis tea
Leírás
Görög hegyi tea
Sideritis
A görög hegyi tea, más néven: sideritis, a Földközi-tenger vidékén és a Balkán-félszigeten elterjedt ízletes teanövény, melynek egészségvédő hatásait Dioscorides említette először az 1. században írt „De Materia Medica” könyvében.
A görög hegyi tea felhasználható többféle civilizációs betegség kezelésére.
A gyógynövény alkalmas a légúti fertőzések, illetve az emésztőrendszeri problémák kezelésére. Védi a gyomrot, enyhíti a görcsöket, gyulladásgátló és kórokozó-ellenes tulajdonságú.
Elpusztítja a baktériumokat és vírusokat, vírusellenes hatását többek között a benne lévő terpéneknek köszönheti. Utóbbiak fájdalomcsillapító, szorongásoldó és gyulladásellenes hatással bírnak. A növény antimikrobiális tulajdonsága magas illóolaj-tartalmával magyarázható. Az oxidatív stressz részt vesz a neurodegeneratív betegségek és az öregedés kialakulásában. Természetes feszültségoldóként, a görög hegyi tea oldja a stresszt, megnyugtat, segíti az ellazulást és a relaxációt.
Kimutatták, hogy az sideritis-kivonat és a B-komplex-vitaminok közötti szinergia pozitív hatással van a krónikus stressz enyhítésére. A görög hegyi tea polifenolokat és flavonoidokat tartalmaz, ezek olyan természetes vegyületek, amelyek megakadályozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Antioxidáns hatása megegyezik a zöld teával, azzal az előnnyel, hogy nem tartalmaz teint (koffeint). A benne lévő antioxidáns vegyületek közé tartoznak az aglikonok, a klorogénsav (rákmegelőző hatású), a verbaszkozid (gyulladásgátló és antimikrobiális) és még sok más.
A növényi fenolok antioxidáns hatását a koszorúér- betegségek és a rák, valamint az életkorral összefüggő degeneratív agyi rendellenességek megelőzésében is vizsgálták, és egyértelművé vált, hogy felveszik a harcot a betegségekkel, allergiaellenes, immunstimuláló, illetve ösztrogénszint-növelő tulajdonságokkal bírnak.
A tea elkészítése
1 liter vízhez tegyünk 5-10 gramm morzsolt gyógynövényt, vagy 6-8 darab 5 centis sideritis szárat, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 10–15 percig. Vegyük le az edényt a tűzről, hagyjuk állni további 5 percig, majd szűrjük le.
Elkészítésének másik módja, ha 1 teáskanálnyi teafüvet leforrázunk 2,5 dl vízzel, pihentetjük 10 percig, majd leszűrve, ízesítés nélkül, vagy ízesítve fogyasztjuk. Ízlés szerint tehetünk bele citromot, mézet.