Goji bogyó

A Goji bogyót (lícium, kínai ördögcérna) a kínai népi gyógyászat immunerősítőként, májvédőként, vesevédőként, afrodiziákumként és keringésjavítóként ajánlja.

Leírás

Goji bogyó

Lícium, farkasbogyó, kínai ördögcérna

A Goji bogyót farkasbogyónak is hívják és már évezredek óta termesztik a Himalája völgyeiben. A tradicionális kínai népi gyógyászat számos betegség gyógyítására használja mind a mai napig. Olyan hírességek, mint Madonna, Mischa Barton és Elizabeth Hurley esküsznek rá.

– 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz (többet, mint a lépes méz), melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetetlen az élethez.

– 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő élelmiszerben és rákellenes hatású.

– Több fehérjét tartalmaz (13%), mint a teljes kiőrlésű gabona.

– Az antioxidáns karotinoidok egész tárházát tartalmazza, beleértve a béta-karotint is (s jobb forrása annak, mint a sárgarépa!), és a zeaxantint, ami a szemet védi. A béta-karotinról köztudott, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket és a bőrt is védi a nap káros sugaraitól. Minden élelmiszernél több karotinoidot tartalmaz.

– Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű.

– A Goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súlyarányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. A világon a második legnagyobb mennyiségű C-vitamin-t tartalmazó gyümölcs.

– Valamennyi B-vitamin megtalálható benne, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálék energiává alakításához.

– E-vitamint is tartalmaz, ami ritkán fordul elő gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban.

– Béta-szitoszterolt, egy gyulladásgátlót is tartalmaz, amely szintén csökkenti a vér koleszterin szintjét és amelyet szexuális impotencia és prosztata megnagyobbodás kezelésére is használnak.

– Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet hormon termeléséhez és az agy és idegrendszer tökéletes működéséhez.

– Ciperont is tarlamaz, s ez a szeszkviterpén előnyösen hat a szívre és a vérnyomásra és kedvezően befolyásolja a menstruációs zavarokat.

– Szolavetivont tartalmaz, amely erőteljes gombaölő és baktériumölő vegyület.

– Fizalint tartalmaz, amely hatásos a leukémia főbb típusainak kezelésében. Bebizonyították erről a vegyületről, hogy növeli a lép természetes “killer-sejt” aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és rák-ellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében is használják.

– Betaint tartalmaz, amely a máj kolin termelésében tölt be szerepet, s amely vegyület jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat is. A betain metil csoportjai révén a szervezet energia folyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein szintet, amely a szívbetegségek elsődleges rizikó faktora. DNS védő hatása is ismert.

– Tudományos kutatás feltárta, hogy a Goji 4 különleges poliszacharidja (LBP1, LBP2, LBP3. LPB4) a szervezetben a sejtek közötti kommunikáció irányítója és hordozójaként működik. „Mester molekuláknak” is nevezhetnénk őket, mert képesek irányítani és vezényelni a test legfontosabb biokémiai védekező rendszereinek egy részét. Gyakorlatilag a test minden egyes sejtje jó működéséhez fontosak.

Terméketlenség

A Goji bogyót ázsiai orvosok régóta használják a terméketlenség gyógyítására. Mégis az, hogy a Goji mely alkotórésze hatékony és az milyen hatásmechanizmussal bír, máig ismeretlen. Wang és munkatársai (2002) vizsgálták a Goji LBP spermium epitél sejtekre gyakorolt hatását in vitro.

Afrodiziákum

„Ha messzi útra mész, ne egyél líciumot!”- Figyelmeztet a bölcs kínai mondás a lícium nemi vágyat serkentő hatására.
Hogyan lehet egy egyszerű gyümölcs afrodiziákum?
A válasz a növény egészségmegőrző tulajdonságában rejlik.
Harminc éves kor körül, már megkezdődik a vese gyengülése, ami általában a szexuális potencia visszaesésében és a hímivarsejtek minőségének romlásában jelentkezik. A líciummal, azaz a vese és a máj működésének serkentésével a vesegyengeség általános tünetei (szédülés, fülzúgás, térd és derékfájás, kimerültség) megszüntethetők.
(Forrás: Wolfberry: Nature’s Bounty of Nutrition & Health éswww.supplementinfo.org)

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455