Fodormenta

A fodormenta hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású epetermelést fokozó, de gyomorerősítőként is elfogadott. Meghűlés esetén köhögéscsillapító hatású. 

Leírás

Fodormenta

Mentha crispa

Népies nevén köményes menta vagy kerti menta az árvacsalánfélék családjába tartozik. Vízpartokon, nedves réteken előforduló évelő gyógynövény. Kertekben jól termeszthető. Íze kellemes, mentolos.

A növényi drog illóolajat (karvont, karveolt), cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz.

A fodormenta a borsosmentához hasonló évelő növény, szárai és levelei azonban a borsosmentáéval ellentétben nem antociánosak (nem ibolyás színűek), hanem többnyire sötétzöldek. A virágzó föld feletti részeiből vízgőz-desztillációval előállított illóolaja színtelen, halványsárga vagy olivazöld színű, illata fűszeres-gyógynövényes, mentákra jellemző. Az olaj legfontosabb alkotórésze a konyhakömény terméseinek ízéért is felelős karvon, ami mellett jelentősebb mennyiségben a limonén fordul elő.

Az illóolaj belsőleg használva emésztésjavító készítmény. Az illatszer- és élelmiszeripar édesipari termékek (cukorkák, fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik) íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja a fodormenta olajat. A kozmetikai iparban szappanok és kölnik gyártásában alkalmazott anyag.

Fodormenta tea

3 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi összeaprított fodormentalevelet, majd 5 perc elteltével szűrjük le.

Fodormenta olaj

Jó görcsoldó, szélhajtó hatású.

Fűszer

Ízletes fodormentamártás készíthető belőle, mely a báránysültnek különösen pikáns ízvilágot kölcsönöz.

Párologtatás

Csíraölő és fertőtlenítő, légfrissítő hatású.

Inhalálás

Frissítő és légzéskönnyítő, légút tisztító.

Fürdő

Zsíroldó, bőrtisztító hatású.

Bedörzsölés

Bőr vérkeringését fokozza, cellulitis kezelésében ajánlott, krém formájában tisztítja a zsíros, pattanásos bőrt.

Öblögetés

Tinktúra formájában szájfertőtlenítés.

 

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455