Fekete fokhagyma

A fekete fokhagyma értisztító hatású, segíthet megelőzni a szívbetegséget, ill. szerepet játszhat a koleszterinszint helyreállításában, csökkenti a fáradtságot, az édesség utáni vágyat, erőnlétjavító.

Leírás

Fekete fokhagyma

Kínában, Koreában, Thaiföldön, Japánban ősidők óta ismert s használt alapanyag. A fekete fokhagyma a hagyományos fokhagymából (Allium sativum) készülő, érlelt hagymakülönlegesség, amelynek előállításához a friss fokhagymát sajátos eljárásnak vetik alá. Különlegessége abban rejlik, hogy a jól ismert fokhagymához képest ízében és tápértékében is eltérő. Beltartalmát tekintve gazdagabb, egészségünkre még kedvezőbb hatást fejt ki.

Az érlelési folyamat akár több hónapig is eltarthat. Az erjedéshez megfelelő páratartalom és magas hőmérséklet szükségeltetik. A fermentálás során a fokhagyma belseje megfeketedik a melanoidin miatt; illata pedig egészen enyhévé válik. Ez idő alatt a fokhagymagerezdek elveszítik feszességüket, végül leginkább aszalt gyümölcsre emlékeztető állagot vesznek fel,  aszalt szilvás, balzsamecetes, medvecukros aromára emlékeztetve.

Főbb összetevői

– vízben oldódó kénvegyületek: S-allil-L-cisztein (SAC) és S-allil-merkapto-cisztein (SAMC), ez a két vegyület bizonyul a fekete fokhagyma legfontosabb aktív komponenseinek

– zsírban oldódó kénvegyületek: diallil-szulfid, triallil-szulfid, diallil-diszulfid, diallyl-poliszulfid

– antioxidánsok

A fekete fokhagyma elkészítéséhez speciális viszonyokra van szükség. A friss fokhagymát 60-70 Celsius fokon, 80-90%-os páratartalom mellett szabályozott közegben erjesztik egy hónapig, vagy hat hétig. A folyamat során csökken az allicin tartalma, amely a fokhagymából származtatható kénes vegyület. Az erjesztési folyamatok során ez az anyag lebomlik, átalakul antioxidáns vegyületekké, bioaktív alkaloidákká és flavanoid vegyületekké, így egy nagyon egészséges termékből egy még különlegesebbet kapunk. A fekete fokhagyma napi fogyasztása a kísérletek alapján elmondható, hogy rendkívül jótékony hatással bír az emberi szervezetre.

A fekete fokhagyma egészségmegőrző hatásai

– immunerősítő

– természetes antibiotikum

– antioxidáns

– rákellenes

– féregűző

– vértisztító

– májvédő

– gyulladáscsökkentő

– vércukorszint csökkentő

– vérnyomáscsökkentő

– szívvédő

– értágító

– koleszterinszint csökkentő

– emésztést elősegítő

A fekete fokhagyma az ételek ízesítésére is kiváló, akárcsak fehér változata, sőt még kedvezőbb is, mert kellemes illatú, aromájú, ízű és egészségesebb is. Gyermekek és idősek is fogyaszthatják. Készítenek belőle szószokat, ízesítenek vele csokoládét, de főzéshez is általánosan használt különlegesség.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455