Fekete berkenye
A legmagasabb P-vitamin tartalommal (rutin, citrin, heszperidin stb.) a gyümölcsök és bogyósok közül a fekete berkenye rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát, megelőzve azok szklerózisát.
Leírás
Fekete berkenye
Arónia
Az arónia pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a rádioaktív stronciumot és kobaltot, mindemellett nincsen negatív hatással az emberi szervezetre.
A fekete berkenyében lévő oxikumarinok segítik a normális véralvadást a P-vitaminnal és a K1-vitaminnal együtt.
Antocianin és proantocianidin tartalma rendkívül magas (480-510 mg/100g), ezen kívül karotinoidokban gazdag, C-vitamin tartalma pedig a feketeribizli után következik.
Az antocianinok a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek, ezért a fekete berkenye hatékonyan képes védeni a szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a szabadgyökök károsító hatása ellen.
Értágító hatása mellett a vérrög képződést is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését.
Ezért fogyasztása előnyös erős vérzések esetén és besugárzással és antikoagulánsokkal történt gyógyítás után. Fogyasztása előnyös a magas vérnyomásos betegek számára a betegség mindhárom stádiumában.
Tartalmaz továbbá jelentős mennyiségű jódot, A-, B2-, E-, K-, P-vitaminokat, makro-mikroelemek: kálcium, vas, bór, réz, mangán, molibdén.