Fehérmályva

Az orvosi ziliz levelét és gyökerét a száj és a garat gyulladásos megbetegedéseikor, továbbá köhögés csökkentésére használják, de alkalmazzák az emésztőszervek hurutos megbetegedései esetén is. A gyomor-béltraktus nyálkahártyáinak enyhe lefolyású gyulladásai kezelésére ajánlott.

Leírás

Fehérmályva – Orvosi ziliz

Althaea officinalis L.

Népies nevei: bársonyos mályva, ejbis.

A gyökér nyálkaanyagot, keményítőt, pektint, a levéldrog nyálkát, flavonoidokat és illóolajat tartalmaz.

Gyógyhatása már az ókortól kezdve ismert, a növény fiatal leveleit és gyökerét használják gyógyászati célokra. A gyökeret csak ősztől, szeptembertől áprilisig érdemes gyűjteni, mert nyáron a gyökér kevés hatóanyagot tartalmaz. A levelet tisztán, szár, virág és termés nélkül kell gyűjteni.
A gyökér nyálkaanyagot, keményítőt, pektint, a levéldrog nyálkát, flavonoidokat és illóolajat tartalmaz.

Népszerű gyógyír torokfájás, rekedtség esetén. A népi gyógyászat a levelet bőrgyulladás kezelésére használja borogatás formájában. Ha a furunkulusokat pépesített zilizzel borogatjuk, gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Fehérmályva tea

A gyökérből készített teát hidegen készítjük. 3 dl hideg vízbe áztassunk fél órán át 1 teáskanálnyi összeaprított zilizgyökeret, majd szűrjük le. Gargarizálhatunk is vele. Hurut, torokfájás, száraz köhögés, rekedtség esetére javallt.

Borogatás

Pépesített zilizgyökeret rakjunk mullpólyába és helyezzük a kezelendő bőrfelületre.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455