Fehér fűzfakéreg

Heveny és idült fájdalmak (hát-, nyak-, fejfájás és izomfájdalom) enyhítésére, ízületi gyulladás csökkentésére, lázcsillapításra.

Leírás

Fehér Fűzfakéreg

Salix alba

1828-ban német és francia tudósok izolálták a növény aktív hatóanyagát, a szaIiciIt. Tíz évvel később pedig európai kémikusok előállították belőle a szalicilsavat, az aszpirinnel rokon vegyületet. Az aszpirint vagy acetil-szalicilt később előállították egy másik, szintén szaIiciIt tartalmazó gyógynövényből, a gyöngyvesszőből is.
A XlX. század végére a Bayer cég kezdte meg az aszpirin tömeges gyártását.
A fehér fűzfa kérgét több ezer éve használják gyulladáscsökkentésre, valamint láz és fejfájás csillapítására, mert napjaink legnépszerűbb fájdalomcsillapítójához, az aszpirinhez hasonló szalicil egyik természetes forrása. A szalicil a szervezetben szalicilsavvá alakul át, amely csökkenti a fájdalmat, a gyulladásokat és lázcsillapító hatású. Bár ez a gyógynövény lassabban hat, mint az aszpirin, a hatása tovább tart és kevesebb a káros mellékhatása is.
Ami a legfontosabb: nem okoz gyomorvérzést, ami az aszpirin egyik legsúlyosabb és leggyakoribb mellékhatása.

A fehér fűz minden része tartalmaz szaliciIt, de a szalicil legmagasabb koncentrációban a fa kérgében van jelen. A fakérget kora tavasszal hántják a két-, maximum ötéves fa törzséről. Orvosi célokra a Salix alba, a fehér fűzfa használata a leggyakoribb, de a fűzek más fajtái (Salix fragilis, Salix purpurea és Salix daphnoides) is szalicilban gazdagok.

A fehér fűzfakéreg hatásosan enyhíti a fejfájást és a heveny izomfájdalmat, de más idült fájdalmak (hát- és nyakfájás) kezelésére is alkalmas. Ízületi gyulladás esetén, különösen, ha az a hátban, a térdben vagy a csípőben jelentkezik, csökkenti a gyulladást és a duzzanatot, javítja az ízületek mozgását. Ráadásul a menstruációs görcsöket is enyhíti, mert a szalicil megakadályozza az egyik prosztaglandin (hormonszerű vegyület) gyulladást és fájdalmat okozó termelődését.

Felhasználási módok

A fehér fűzfakéreg hosszú távú használata teljesen biztonságos. Kesernyés, fanyar íze miatt kapszula formájában a legjobb bevenni. Ne szedje aszpirinnel együtt, mert fokozza annak mellékhatásait.
Ne adja a fehér fűzfakérget tizenhat év alatti gyereknek. Az aszpirin fiatalkorban előidézheti a Reye-szindróma kialakulását, ami az agyat és a májat érintő, gyakran halálos kimenetelű betegség. A fehér fűzfakéregben található szalicil valószínűleg nem okoz ilyen problémát, mert másféleképpen bomlik le, mint az aszpirinben található szalicil. A két fájdalomcsillapító hasonlósága miatt mégis fennáll a veszélye, hogy a fehér fűzfakéreg is előidézheti ezt a betegséget. Az aszpirin és a fehér fűzfakéreg helyett ezért inkább paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítót adjon gyermekének.

Fűzfakéreg kapszula

3×2 kapszula naponta. Gyerekeknek 1 kapszula 4 óránként.

Fűzfakéreg tea

A fehér fűzfakéregből készült tea alkalmas a fájdalomcsillapításra de nem annyira hatékony, mint a kapszula, mert kevesebb szalicilt tartalmaz (max.1%) ezért valószínűleg több liter teát kellene meginnia ahhoz, hogy hatásos adaghoz jusson.

Esetleges mellékhatásai

Ajánlott adagok használata esetén ennek a gyógynövénynek ritkán vannak káros mellékhatásai, de a nagyobb adagok gyomorpanaszokat, émelygést és fülcsengést okozhatnak. Ilyenkor csökkentse az adagot vagy hagyja abba a készítmény szedését.

Figyelem!

Akinek nem javasolt az aszpirin szedése, az tartózkodjon a fehér fűzfakéreg használatától is. Ez azokra vonatkozik, akik aszpirinre érzékenyek, gyomorfekélyben vagy egyéb emésztőszervi betegségben szenvednek. Gyerekek és tinédzserek ne szedjék. A várandós és szoptató nők konzultáljanak orvosukkal a fehér fűzfakéreg szedésévei kapcsolatban, mert náluk még nem bizonyított a gyógynövény biztonságos használata.
Amennyiben a fehér fűzfakéreg nem használ, próbáljon meg olyan fájdalomcsillapító hatású gyógynövényeket is, mint a gyömbér, argentin lángfa (lapacho) vagy a kurkuma.
Újabb vizsgálati eredmények szerint a fehér fűzfakéreg használata meglehetősen biztonságos. Régóta tartó ízületi gyulladásban szenvedő 41 betegnek két hónapon keresztül fehér fűzfakérget adtak, s közülük csak három betegnél jelentkeztek enyhébb mellékhatások (fejfájás, gyomorbántalmak).

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455