Ezerjófű
Az ezerjófű gyógynövény bizonyítottan emésztést és epeműködést serkentő hatású. Hatékony étvágyfokozó és teáját fogyasztják puffadás enyhítésére. Gyakorta alkalmazzák májbántalmak ellen és vértisztítóként.
Leírás
Ezerjófű
Centaurium erythraea
Népies nevei: epefű, ördögcsíptefű, földepe, cintória, hideglelésfű, hidegűzésfű, százaranyosfű, százforintosfű, lázfű, gyomorfű.
A tárnicsfélék (Gentianaceae) családjába tartozik, egy-vagy kétéves, védett növény. Hazánkban termő mindhárom faja (kisezerjófű, keskenylevelű ezerjófű, csinos ezerjófű) gyógynövény, de leggyakrabban a kisezerjófű fordul elő. A kisezerjófű erdőirtásokban, száraz réteken terem.
A gyógynövény szekoiridoidokat (centapikrint, genciopikrint), flavonoidokat, xanton-származékokat tartalmaz.
Ezerjófű tea
3 dl hideg vízzel öntsünk le 1 teáskanálnyi ezerjófüvet, majd hagyjuk állni 8-10 órán át. Ezt követően melegítsük fel, de ne forraljuk. Fogyasztása mézzel édesítve javallott. (étvágytalanságra, puffadásra és epebántalmak esetén ajánlják). Étvágyjavítóként a főétkezések előtt fél órával, emésztési panaszokra étkezés után javasolt a tea fogyasztása.
A szesziparban a gyomorkeserűk elmaradhatatlan alkotórésze.
Figyelem!
Gyomor- és bélfekély esetén használata kerülendő!