Csíráztatás

A csírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk – akár kúraként is – nagyon fontos, mert egészségünk múlhat rajta, hogy az enzim háztartásunk megfelelő-e.

Leírás

Csíráztatás

A csírák – természetes vitaminbombák, a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, rendkívül gazdagok ásványokban, vitaminokban, enzimekben, ezért egészségvédő hatásuk kiemelkedő.

A csírák a növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaznak. A csírák a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, igen dúsak ásványokban, vitaminokban, enzimekben.
Az enzimek komplex katalizátorok, melyek ellenőrzik a szervezet összes kémiai reakcióját. Születésnél egy adott mennyiséggel rendelkezünk, aminek életünk végéig ki kellene tartani. A helytelen életmód, a rossz szokások, táplálkozás, a civilizációs betegségek, óriási mennyiséget fogyasztanak, ezért idővel ez igencsak megkopik és a szervezet egyre jobban ki van téve a betegségeknek, korai öregedésnek.
Az egészséges táplálkozáshoz tartozik a zöld étrend, az élő élelmiszerek fogyasztása.

A csírák kiváló forrásai az A, B-komplex, C, D, E, G, H, K, U vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Bennük a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód mind természetes formában vannak jelen, amit a szervezet, a legkönnyebben használ fel. Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehet napi étkezésünknek.

A magok enzimjei csírázáskor megszaporodnak, keményítőjük cukorrá alakul, a fehérjék aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlanak. C-vitamin tartalmuk 27-szeres, karotin tartalom 2 órai csírázás után kb. 200%-kal, B-vitamin tartalmuk 50%-kal, E-vitamin tartalmuk 120%-kal nőhet. A csírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hizlalnak és azonnal energiával látnak el, nem kíván a szervezet emésztőpihenést, vitalizál és 100%-ban megemészti és felhasználja a testünk.
Ezek különösen a tél végi tavaszi hónapokban igen fontosak az ember egészségének megőrzése szempontjából, ilyenkor ajánlott, ha lehetséges a magokat házilag csíráztatni, mert ezek egészségesek, ízletesek, ugyanakkor vitaminokban gazdag táplálékot szolgáltatnak, nem utolsó szempont, hogy nagy élvezet a saját bio termést betakarítani.

Az otthoni csíráztatás menete

Figyelem! Csak étkezés és csíráztatás céljára árusított magvakat használjunk!
A magokat 12 órára beáztatjuk. Előtte öblítsük le langyos vízzel.
A magokról a vizet leöntjük és a csíráztató tálba tesszük őket. Az edény méreténél gondoljunk rá, hogy a csírák a magok eredeti térfogatának 4-7szeresére is növekednek.
Az edényt világos, de védett helyre állítjuk (nem tűző napra).
Az apró sarjadékokat naponta kétszer öblítsük le és alaposan csepegtessük le, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak, penészedésnek indulhatnak.
3-5 nap múlva a csírák már fogyaszthatók, a gyökér és levélkezdemény már jól látható.
Fogyasztása, salátákban, megkent teljes kiőrlésű kenyéren, szendvicseken rendkívül finom.
Nagyon fontos azonban, hogy a csíráztatásra szánt mag bio minőségű legyen! Vegyszerrel kezelt (csávázott) vetőmagok csíráztatása étkezés céljából szigorúan tilos!

A főbb csírák hatásai

Búzacsíra

A búzacsíra fontos szerepet játszik a daganatos és a szív-érrendszeri problémák megelőzésében. E-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a vérkoleszterin szintet, könnyíti az emésztési folyamatokat, és különösen jelentős csontvédő hatása. B17-vitamintartalma pusztítja a rákos sejteket, a klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó. Erősíti az idegrendszert, potencianövelő.

Lucerna csíra

Lúgosít, csökkenti a vércukorszintet, segít az ízületi gyulladásoknál, reumánál, segít érszűkületnél, vérszegénységnél, tejtermelő hatású, rugalmassá teszi a kötőszöveteket.

Zsázsa csíra

Megvéd a szív- és érrendszeri betegségektől, vérnyomás csökkentő, vízhajtó hatású, magas klorofilja tisztítja a vért, csökkenti a gyulladásokat, növeli a férfierőt.

Vöröskáposzta csíra

Fekélygyógyító, táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást, jót tesz a csontoknak, fogaknak, nyirokmirigyeknek, rendbe teszi az emésztést, keringést, sejtlégzést. Kalcium tartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával.

Vöröshere csíra

Jótékony hatású epe, máj és cukorbetegeknek, görcsoldó, nyálkaoldó, gyulladáscsökkentő, termékenységfokozó, tartalmazza az összes nyomelemet, ami a mirigyek működéséhez és normális funkciójához elengedhetetlen.

Retek csíra

Természetes antibiotikum, tisztítja a nyálkahártyát, légzőszerveket, rothadásgátló, antiszeptikus hatású, bélféreg hajtó, a veséket és az epét tisztítja, megszépíti a bőrt, elmulasztja a pattanásokat.

Vöröshagyma csíra

Természetes antibiotikum, vértisztító, nyálkaoldó a tüdőben, vírus-, gomba- és parazitaölő, mikróbaellenes. Pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből.

Lencse csíra, borsó csíra, babcsíra

Magas a vas- és a rosttartalmuk, csökkentik a LDL-t (rossz koleszterin), inzulin szabályozók, komplex cukrot tartalmaznak.

Mustár csíra

Gyógyhatású az epe- és májbántalmaknál, az emésztést javítja, serkentő, stimuláló, tisztítja a vért, megszünteti a bőrkiütéseket.

Lencse csíra

Jelentős a rosttartalma. Koleszterincsökkentő. Mézga- és pektintartalma miatt az étkezések után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést jelentősen csökkenti, ezért alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére. Jelentős a magnézium-, vas-, cink- és krómtartalma.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455