Csillagánizs

A csillagánizs nyugtatja a torkot és a felső légutakat. Jó szélhajtó, görcsoldó és gyomorerősítő, enyhíti a reumatikus eredetű fájdalmakat. Serkenti az emésztést; étvágynövelő teakeverékek kedvelt összetevője.

Leírás

Csillagánizs

Illicium verum H.

Ez az illatos, erősen aromás fűszer egy Dél-Kínában és Vietnámban honos, örökzöld fa termése (Anisi stellati fructus). Rendszertanilag távol áll az ánizstól, de zamatuk hasonló, ám csillagánizs illata és íze kissé erőteljesebb. Neve termésének alakjára utal, amely nyolc, sugarasan elhelyezkedő tüszőből áll, s bennük egy-egy 3-4 mm nagyságú mag fejlődik.
A még éretlenül megszárított termést alkalmazzák fűszerként, mivel az illóolaj ennek falában, nem pedig a magokban található. Ma már hazánkban is beszerezhető egész- és őrölt formában.

Általában édes ételek ízesítéséhez alkalmazzák. Kiváló aromát kölcsönöz a különféle kompótoknak (pl. szilva, birs), lekvároknak, süteményeknek, gyümölcsleveseknek, de pikánssá tehető vele még a puncs és egyéb likőrök. Kellemes illatának köszönhetően a kozmetikai ipar is felhasználja különféle szappanok és parfümök készítéséhez.

Csillagánizsos szélhajtó teakeverék

Csillagánizs, fehér üröm, édesgyökér, ezerjófű, vidraelecke 1-1 arányú keverékéből két evőkanálnyit fél liter vízben néhány percig forralunk. Reggel és este egy-egy csészével fogyasszunk belőle.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455