Csarabfű

A csarabfű vízhajtó és húgyúti fertőtlenítő. Reuma, köszvény, vese- és epekő elleni szer az egész növény főzete. Hólyaghurut és vesebaj ellen is használják. Más növényekkel együtt kiváló méregtelenítő.

Leírás

Csarabfű

Calluna vulgaris

A csarab (Calluna) a hangafélék (Ericaceae) monotipikus nemzetsége: a faj neve közönséges csarab (Calluna vulgaris).

Egész Európában elterjedt évelő törpecserje; Magyarország keleti részén is gyakran találkozhatunk vele. Norvégia nemzeti virága. Erika, hanga, télizöld, vadciprus, angyalmetélt – ezek a leghasználatosabb elnevezései. A nemzetség tudományos neve a görög „söpörni” igéből ered, mivel valaha seprűket készítettek belőle.

Gyenge altatószer, izzasztó, érelmeszesedés ellen is ajánlják. Köszvényes fájdalmakra borogatásként használják. Cukorbetegek teájának egyik alkotórésze. Régen gyermekek nyugtatószereként ismerték.

A csarabot a leggyakrabban a húgyutak heveny és idült gyulladása esetén javasolják. Vízhajtó tulajdonsága miatt a vesekő kezelésének kiváló kiegészítője, mint ahogy reumás eredetű gyulladások és köszvény kiegészítő kezelésére is jó. Eddig semmilyen mérgező vagy káros hatása nem ismert. Még huzamos alkalmazása sem okozott semmilyen mellékhatást.

Csarab tea

Egy evőkanál csarabfüvet 5 percig főzünk 2 dl vízzel, állni hagyjuk letakarva, leszűrjük. Naponta 2-3-szor fogyasztjuk ezt a mennyiséget.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455