Borsikafű
A borsikafű gyomorerősítő, felfúvódást gátló, görcsoldó, étvágygerjesztő és köptető hatású.
Leírás
Borsikafű
Satureja hortensis L.
Népies nevei: borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Az erdélyi konyha elterjedt fűszere.
A növény illóolajat (karvakrolt, cimolt, limonént), cseranyagot, nyálkát és keserű anyagot tartalmaz.
Már a 16. századi füvészkönyvek is említik mint fűszer- és gyógynövényt. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. A bazsalikomhoz és a majoránnához hasonlóan morzsolt állapotban kerül forgalomba, de zölden is használják.
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban termesztett, egyéves növény. A 20-50 cm magas növénykének apró, hosszúkás, illatos levelei vannak.
A növény virágos, leveles hajtását gyűjtik gyógyászati célokra. Egész nyáron virágzik. Kiskertben könnyen termeszthető.
A borsikafű teája enyhíti a köhögést, meghűlést, gyomorrontást, jó étvágytalanság, felfúvódás, bélhurut, köhögés, torokgyulladás esetén, köptető és toroköblögető szer.
Alacsony vérnyomásúaknak is ajánlott.