Borsikafű

A borsikafű gyomorerősítő, felfúvódást gátló, görcsoldó, étvágygerjesztő és köptető hatású.

Leírás

Borsikafű

Satureja hortensis L.

Népies nevei: borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Az erdélyi konyha elterjedt fűszere.

A növény illóolajat (karvakrolt, cimolt, limonént), cseranyagot, nyálkát és keserű anyagot tartalmaz.

Már a 16. századi füvészkönyvek is említik mint fűszer- és gyógynövényt. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. A bazsalikomhoz és a majoránnához hasonlóan morzsolt állapotban kerül forgalomba, de zölden is használják.

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban termesztett, egyéves növény. A 20-50 cm magas növénykének apró, hosszúkás, illatos levelei vannak.

A növény virágos, leveles hajtását gyűjtik gyógyászati célokra. Egész nyáron virágzik. Kiskertben könnyen termeszthető.

A borsikafű teája enyhíti a köhögést, meghűlést, gyomorrontást, jó étvágytalanság, felfúvódás, bélhurut, köhögés, torokgyulladás esetén, köptető és toroköblögető szer.

Alacsony vérnyomásúaknak is ajánlott.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455