Borókabogyó

A borókabogyó a népi gyógyászat szerint emésztési zavarok, reumás és köszvényes panaszok esetén, továbbá vízkiválasztás növelésében is alkalmazható.

Leírás

Borókabogyó

Fructus juniperi

A közönséges boróka a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozik. Álterméséből, a borókabogyóból származik a fűszerként is, gyógynövényként is alkalmazzák.

A borókabogyó legfontosabb hatóanyaga kétségtelenül az igen bonyolult összetételű illóolaj. Ennek az illóolajnak alkotórésze a mellékhatásokért felelős alfa- és béta-pinia, ami a vesét erősen ingerelheti. Bár ez a veszély a bogyók bevételekor vagy a borókabogyó fűszerként való használatakor szinte kizárható, vesebetegek és terhes anyák jobban teszik, ha nem fogyasztják.

Borókabogyó tea

Két dl vízzel forrázzunk le 4 apróra összevágott borókabogyót. Hagyjuk ázni 5 percig, majd szűrjük le. Három hétnél tovább való alkalmazása nem ajánlott.

Borókabogyó tinktúra

20 darab szárított borókabogyót összetörünk és ráöntünk 1,25 dl tiszta szeszt, majd egy hétig érleljük. Ezt követően leszűrjük, és sötét falú üvegben tároljuk.

A tudományos vélekedés a borókabogyó hatásáról csak igen tartózkodóan nyilatkozik. Krónikus reumás panaszok kezelésekor és a vízkiválasztás növelésében elért jó eredmények ellenére a borókabogyót csak emésztési panaszok, mint böfögés, gyomorégés és telítettségérzés esetén javasolja.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455