Bodzavirág

A bodzavirág teáját lázcsillapító, izzasztó hatása miatt hatékonyan alkalmazhatjuk meghűléses megbetegedéseknél és influenzánál. Kiváló megfázásra, felső légúti fertőzésekre, vértisztításra, köhögéscsillapításra.

Leírás

Bodzavirág

Sambucus nigra L.

Népies nevei: gyepűbodza, bodzabokor, bodzafa, bojza, bocfa, csete.

A bodzának kezdetektől fogva gyógyító hatást tulajdonítottak. Gyógyászati célokra már az ókortól is használták. A népi hagyományokban a bodzafa minden része – kérge, virága és bogyói – régóta kiemelkedő elismert szerek az otthoni gyógyászatban.

A bogyó gyümölcssavakat, C- és A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint. A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz.

A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó teakeverékek alkotója lehet, a virágzatból üdítőital készíthető. Izzasztásra, vizelethajtásra, székrekedés ellen jól használható, de a bogyók gyógyhatásai közé sorolható az álmatlanság, a migrén, a fájdalmas ideggyulladások elleni alkalmazás is.

Alkalmazása sokoldalú, hiszen minden része felhasználható. A bodza virágot és az érett bodza bogyót régóta használják házi készítésű italok, szörpök, lekvárok, bor, sütemények előállításához. A megtört vagy zúzott zöld levelek rühös tagra kötve tisztítólag hatnak. Régi orvosok szerint a friss levelek dühös ebmarástól eredő sebeket gyógyítanak és köszvényes tagokra kötve igen jó hatásúaknak bizonyultak. A virágokat és az érett termést májustól júniusig gyűjtik. A virágokat száraz, napos időben, a virágzás kezdetén kell gyűjteni, mikor még a szélső virágok nem hervadtak el. Borecettel és mézzel elegyített leveleiből kenőcsöt készítenek, melyet a szeplős arcra kennek, hogy a szeplő minél előbb eltűnjék.

Bodzavirág tea

Meghűlés megbetegedések, hurut ellen fogyasszuk a virágból készült teát. Csészénként 2 teáskanálnyi drogot öntsünk le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le.

Bodzavirág tinktúra

A virágból készített tinktúra láz esetén alkalmazható.

Főzet

Fájó, sajgó ízületi panaszokra ajánlott napi 100 ml főzet fogyasztása.

Figyelem!

A friss bodzatermések nyersen, illetve a kéreg és a levelek is nagyobb mennyiségben fogyasztva kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, émelygést, hányást okozhatnak.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455