Barátcserje

A barátcserje termését Európában évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák esetén, rendszertelen menstruációnál, normális menstruációs ciklus visszaállításának elősegítésére és termékenységi problémáknál.

Leírás

Barátcserje

Vitex agnus-castus

A barátcserje a szervezet női hormonjainak termelődését serkenti. Szabályozza a hormonháztartást, javítja a menstruációt megelőző kedélyállapotot, enyhíti a premenstruációs szindrómát, azaz a PMS-t. Számos kutatás bizonyítja, hogy csökkenti a mellfeszülést, az idegességet, a feszültséget, a pangó folyadék felhalmozódását a szervezetben, a fejfájást – mindezt már az alkalmazás utáni első ciklus során.

A tejkiválasztás elősegítésére és az anyatej mennyiségének növelésére évszázadok óta számos gyógynövényt használnak. Ezek közül a barátcserje az egyik legelismertebb tejkiválasztást serkentő gyógynövény. A barátcserje számos különböző alkotóelemet tartalmaz, többek között flavonoidokat, iridoid glükozidokat és terpenoidokat. Hormonokat nem tartalmaz, jótékony hatásának lényege azonban éppen az agyalapi mirigy serkentése – különösen az LH-hormonnak nevezett lutein termelésére. Ez közvetett módon növeli a szervezet progeszteron-termelését – ez az anyag pedig a menstruációs ciklus szabályozását segíti.

A prolaktintermelés szabályozását is javítja. Az enyhén megemelkedett prolaktinszint csökkentése nemcsak néhány meddő nőnél lehet hasznos, de azoknál is, akik melle a PMS (premenstruális szindróma) részeként nyomásérzékeny.

A premenstruális szindróma (PMS)

A menstruációs ciklus egy élettani folyamat, akárcsak a terhesség. Éppen ezért azt várnánk, hogy a menstruáció szinte észrevétlenül történjen, akárcsak a többi természetes testi életműködés. Ennek ellenére egyes felmérések szerint a reproduktív korban levő nők 70-90%-a szenved a menstruációhoz kapcsolódó valamilyen kellemetlenségtől. A menzesszel járó kellemetlenségek jelentős részét az úgynevezett premenstruális szindróma (PMS) képezi. Az orvosi meghatározás szerint a PMS a menstruációt megelőző egy-két hét során jelentkező testi és lelki kellemetlen tünetek összességét jelenti. Az enyhébb panaszoktól a súlyos, akár munkaképtelenségig is vezető tünetek gyakran nemcsak a szenvedő nőt, hanem környezetét is megviselik, emiatt sokszor vált ki a családtagok, munkatársak részéről értetlenséget, rosszallást, akik legtöbbször hisztériásnak hiszik a “beteget”. Pedig az esetek túlnyomó többségében nincs igazuk.

A PMS kialakulása

Mai ismereteink szerint a PMS kialakulásában elsődleges szerepe van a menstruációval összefüggő ciklikus hormonszint-változásnak. A női nemi hormonok (ösztrogének, progeszteron) azonban nemcsak a női nemi szerveken hatnak, hanem a szervezet egészében, így a központi idegrendszerben is. Legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a hormonszint változása befolyásolja az agy egyik kémiai anyagának, a szerotoninnak az anyagcseréjét. A szerotonin általános szabályozó szerepet tölt be a központi idegrendszerben és számos alapvető funkciót befolyásol. Közismerten szerepe van a depresszió, a szorongásos zavarok, az evészavarok és az alvászavarok kialakulásában. A PMS okainak pontos feltárása még további kutatásokat igényel. De már most szinte biztosnak látszik, hogy a hormonális változások mellett szerepet játszanak pszichológiai tényezők is. A menstruációval kapcsolatos negatív hiedelmek miatt szinte elvárásként jelentkezik, hogy a menstruáló nő ingerlékenyebb, érzékenyebb. A panaszai miatt konfliktusba is kerülhet környezetével, ami tovább rontja a pszichés tüneteket. Ismeretes az is, hogy a környezet megértő, elfogadó és támogató hozzáállása sokat javít a kellemetlenségeken.

A PMS legfontosabb tünetei

– szédülés

– mellfeszülés

– székrekedés, puffadás

– fejfájás

– fokozott étvágy vagy étvágytalanság

– izom- és ízületi fájdalmak

– testsúlynövekedés

– álmatlanság vagy aluszékonyság

– szorongás, feszültség

– lehangoltság, reménytelenség

– fáradékonyság

– ingerlékenység, idegesség

A felsorolt tünetek lehetnek enyhék vagy súlyosak és a legváltozatosabb kombinációkban jelentkezhetnek.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455