Árnika virág

Az árnika virág gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, vérbőséget fokozó, sebgyógyító, antiszeptikus hatású gyógynövény.

Leírás

Árnika virág

Arnica montana

Népies nevei: angyalital, anyagyökér, kappanfű, máriafű, olaszútifű.

Itthon alig, de Erdélyben helyenként torokfájás és rekedtség kezelésére, ill. magas vérnyomás kezelésére fogyasztottak árnikavirágból készült gyógyteákat.

Az olaszok a virágból készült alkoholos vagy olívaolajos kenőcsöt reuma esetén használják ma is, a fájdalmas testrészek bemasszírozására.

A modern fitoterápiában a vizes és szeszes kivonatokat ütések, zúzódások és csonttörések következtében fellépő véraláfutások, ficamok, izomfájdalmak és egyéb reumatikus panaszok kezelésére használják, borogatás, bedörzsölés, kenőccsel végzett kenegetés és masszírozás formájában.

Az árnika virágból készült borogatások és/vagy egyéb árnika tartalmú készítmények rovarcsípések helyén kialakult gyulladásokra is alkalmazhatók.

A homeopátia a túlerőltetés okozta izomfájdalmak kezelésére alkalmazza. A belőle készült homeopátiás szer sebgyógyító hatású. Az árnika segít a felületi visszérgyulladás gyógyulási folyamatában.

Egyes országokban az árnika virágokból előállított kivonatokat és készítményeket belsőleg is alkalmazzák, például a méhizomzat tónusának és összehúzódó képességének erősítésére, a koronáriák tágítására és a szívizom táplálásának javítására.

Árnika virág tea

Az árnika virágból forrázatot készítünk és azt használjuk belsőleg torokfájás és rekedtség kezelésére.

Figyelem!

Arra érzékeny egyéneknél a virágokban lévő vegyületek allergiás reakciót válthatnak ki. Sérült bőrön hosszabb ideig alkalmazva hólyagképződéssel járó ödémás bőrgyulladások alakulhatnak ki. A készítmények belsőleges alkalmazásakor igen pontos adagolásra van szükség, ezért az öngyógyításban az alkalmazásuk nem ajánlott.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455