Apróbojtorján

Krónikus májgyulladás, hasmenés, gyomorhurut, bélhurut, torok- és mandulagyulladás, rekedtség esetén. 

Leírás

Apróbojtorján

Agrimonia eupatoria  L.

Népies neve: közönséges párlófű.

Napos, száraz területeken, utak mentén, erdőszéleken, mezsgyéken és rézsűkön, dombokon és lejtőkön, ritka erdőségekben és romok körül tenyészik. Kis sárga virágai nyúlánk fürtökben fejlődnek, hasonlatosan az ökörfarkkóróhoz.
Az egész növényt lágy szőrök borítják, 10 cm hosszú levelei szárnyaltak. 80 cm magasra is megnő. A rózsafélék családjába tartozik, mint a palástfű. Az apróbojtorjánt a virágzás idején, júniustól augusztusig kell gyűjteni. Ennek a gyógynövénynek a története is a messzi múltba nyúlik vissza. Már a régi egyiptomiak ismerték.

Azok, akik hivatásuknál fogva sokat beszélnek vagy énekelnek, megelőzés céljából naponta öblögessenek apróbojtorján teával.

Az apróbojtorján levele hatékonyan alkalmazható vérszegénységnél, javulást hoz reuma, lumbago, emésztési zavarok, májcirrózis (májzsugor), májpangás és lépmegbetegedés esetén is.

Általánosan javallt:

– torokgyulladásnál

– mandulagyulladásnál

– rekedtségnél

– emésztési zavaroknál (epehajtó)

– gyomor- és bélrendszer gyulladásainál

– vese- és hólyagbántalmaknál (húgyhólyagtonizáló – inkontinencia, vesekőképződést gátló, vizelethajtó)

– visszértágulatnál

“Naponta háromszor egy csésze tea gyógyítja a szívnagyobbodást, gyomor-, béltágulatokat és tüdőtágulást, továbbá a vesebántalmakat és hólyagpanaszokat, ha a teát kúraszerűen alkalmazzuk.”

(Dr. Schierbaum)

Apróbojtorján tea

Egy púpozott apróbojtorjánt adunk 1/4 liter vízhez, forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.
Naponta két csésze teát is megihatunk belőle. Mindenkinek megérné a fáradságot, ha évente egyszer-kétszer apróbojtorján-főzettel készített gyógyfürdőt venne. Összehúzó hatása miatt és gyógyító alkotórészei révén egyike a legértékesebb gyógynövényeinknek.

Teakeverék – májpanaszok esetén

Apróbojtorjánt, közönséges galajt, szagosmügét 1:1 arányban összekeverünk, ebből 1 púpozott teáskanálnyit adunk 1/4 liter vízhez, forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Fürdő

Teljes fürdőhöz 200 gramm szükséges.

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455