Álmatlanság

Álmatlanság. Mindenki találkozhatott  már vele, ha az okok nem is mindig ugyanazok. Óraátállítás – korai sötétedés, felborult bioritmus, stressz, feszültség, szorongás, túl sok munka és még sorolhatnánk. Korosztálytól függetlenül mindannyiunkat érinthet.

Szervezetünk azonban hosszú távon képtelen elviselni az alváshiányt. Csökken koncentrációképességünk, idegesebbekké válunk, nehezen küzdünk meg a mindennapos feladatainkkal. Így testi és lelki egészségünk megőrzéséhez egyértelműen elengedhetetlen a pihentető, megfelelő mennyiségű alvás. Hogy ez mennyi is? Egyénenként, életszakaszonként és nemenként is változó, de kutatások azt bizonyítják, hogy a felnőttek átlagos alvásigénye nagyjából 7-9 óra közé tehető.

Mit tehetünk azért, hogy kielégítő alvásban legyen részünk? Néhány gondolat:

  • alvás előtt 2-3 órával már ne fogyasszunk zsíros, nehezen emészthető ételeket
  • teremtsünk megfelelő környezetet: szellőztessünk, matracunk és párnánk legyen kényelmes, alvókörnyezetünk zajoktól és fényektől mentes
  • igyekezzünk közel ugyanabban az időpontban nyugovóra térni, és felkelni
  • ne az ágyban fekve “agyaljunk” a napunkon, igyekezzünk relaxálni és kellemes, nyugtató képekre gondolni
  • végezzünk minden nap valamilyen testmozgást, legyen az akár csak egy hosszabb-rövidebb séta (de ezt ne az alvás előtti órákra időzítsük)
  • lefekvéshez készülődve csökkentsük a fény mennyiségét
  • ha nehezen megy az elalvás, segítséget nyújthatnak a különböző illóolajok, mint például a levendula, vagy gyógyteák, közülük is legfőbbképpen a citromfű

Álmatlanságot okozhat a túlzott szorongás, ennek csökkentésére pedig különböző relaxációs módszerek elsajátítása mellett ajánlatos lehet természetes szorongáscsökkentők használata.

A szorongás sok lehetséges oka közül az egyik legkönnyebben kezelhető a magnéziumhiány. Álmatlanság esetén érdemes komplexebb készítményt használni, amiben B6-vitamin is található, mely szintén hozzájárul az idegrendszer normális, kiegyensúlyozott műküdéséhez.

Ha úgy érezzük, hogy mindez kevés, a természetes, vény nélkül kapható altatók is segítségünkre lehetnek.

Mindenekelőtt azonban nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy ha alvásproblémáink, szorongásos tüneteink huzamosabb ideig fenn  állnak,forduljunk orvoshoz! 

Share Button

Vásárlás előtt kérjük érdeklődjön az aktuális készletről!

+36-30-437-8845

+36-1-349-3455